Ürdikattega forell + röstitud piiniaseemnetega risoto

Eile oli meil siis koolis kalapäev, õppisime igasuguseid põnevaid nippe ja retsepte. Täna tuli meile (või noh me tellisime) kastitäie forelli. Igatahes sain kohe ka ise katsetada mis ja kuidas toimib. Loomulikult ei olnud mul kõiki samu koostisaineid, aga kellel neid alati üldse on? Ühesõnaga, külmkapp ja sahtlid lahti ning uurima mis ja kus. Mu lemmik on siis, kui ma saan terve kala, ma olen sellest filee ajast ülesaanud. Mulle meeldib kasutada ära kõik, see siis tähendab teha puljongit peast ja luudest (kui mul seda puljongit pole kohe mahti kasutada, siis ma redutseerin ta ära ja panen sügavkülma kotikestega, järgmine kord väga mõnus teha suppi vms). Nendel puljongikuubikutel on ikka mingi fake maitse alati juures.

Igatahes, kala siis käes, fileeritud ja puljong keema pandud. Hakkasin tegema ürdikatet, selleks ma kasutasin:
2 suurt kimpu sügavkülmutatud basiilikut (või muud maitserohelist)
2 küüslauguküünt
5 poolikut päikesekuivatatud tomatit õlis
3 spl seda sama tomati õli
30 g parmesani, seda mida saab ikka ise riivida
peotäis piiniaseemneid
veerand laimi mahla (teine veerand kala peale) nii et poolt laimi on vaja

Kõik need koostisosad purustisse ja nii kaua lased kui kõik on puruks. Siis igaks juhuks maitsed, võib olla nats soola juurde, veidi pipart vms, timmid oma maitse järgi ära, aga pea meeles, alati saab juurde panna, aga ära võtta ei saa :).
Siis fileed ahjuplaadi peale, veidi ka sinna soola pipart ja siis lusikaga määrid selle segu mõlema filee peale, mul igatahes jätkus sellest kogusest. Siis 160 kraadi juures ahju, umbes 15-20 minutit, oleneb kui kõva kuumusega ahi on.

Selle ajaga jõuab täpselt valmis teha risoto. Vaja on:
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
2 spl võid
150 g risoto riisi
0,5 dl valget veini
0,75 dl puljongit (minul kalapuljong otse kõrval potist, aga saad ka kuubiku lahustada kuumas vees ja siis lisada)
peotäis röstitud piiniaseemneid (siis saategi kogu paki ära kasutada).

Kastruli (või panni) põhjal sulatad või, siis lisad hakitud sibula ja küüslaugu, lased veidi klaasjaks küpseda, järgmisena lisad riisi, lased pisut podiseda ja siis lisad veini ning lased nii kaua keeda kuni pole enam seda kirbet veini lõhna, siis aeg ajalt lisad puljongit, ise tunned labidaga, et raske on segada, siis tuleb puljongit juurde panna. Risotot süüakse samuti nagu pastat, veidi al dente, nii et ära üle hauta. Riis peab ikka hamba all tunda olema. Samal ajal kui vaikselt puljongit lisad ja risotol silma peal hoiad, saad panna panni ilma igasuguse rasvaineta pliidile, kui on kuumem pane seemned peale ja pidevalt raputa, nad peavad röstima mitte kõrbema. Sa tunned lõhnast kui seemned valmis on ja loomulikult ka näed :D. Siis lisad risotole seemned juurde ja ongi serveerimisaeg. Valge vein sobib siia juurde nagu rusikas silmaauku :)!

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*