Kiirmarineeritud kurk

Ehk malosolnaja – ehk otsetõlkes vähe soolane.

Meie kasvuhoones on esimesed kurgisaagid juba käes. Kurk on üks ütlemata mõnus köögivili, mis koosneb 96% ulatuses veest, tal on organismi puhastav ja rahustav toime, ning ta on ka kasulik su nahale, nii et teda võib süüa nii palju kui isu on. Aga kui värskest kurgist on isu täis, on variante mitmeid mida ette võtta, näiteks panna purki. Jagan teiega siis oma Ema retsepti, mida ta on 20 aastat teinud, ning mis on nii täpselt õige maigu ja tekstuuriga, et kusagil mujal paremat ei leidu :).

Vaja on: (väljatulek on 3 liitrine purgitäis)
1,8-1,9 kilo kurki
peotäis mustsõstralehti
3 küüslauguküünt
1 tl tilliseemneid (kuna praegu ei ole veel puitunud varrega tilli ega õisikuid, aga kui on siis kindlalt neid kasutada!!!)
1 tl sinepiseemneid
Marinaad:
1,5 l vett
3 spl soola
3 spl suhkrut
3 spl 30% äädikat

Kõigepealt siis pesta kurgid külma veega. Siis võtta puhas 3 l purk ja pikkupidi panna kurgid järjest sisse, eriti kõvasti suruda ei tohi, aga pisut ikka, et nad oleks võimalikult tihkelt, kui on valida, siis võiks alla panna suuremad ja priskemad kurgid, peale poole võiks panna pisemad, kuna kui otsast sööma hakkad, on pealmised ruttu läbi tõmmanud ja alumised jõuavad ka selleks ajaks järgi kui nende kord on. Siis kui kurgid on pikkupidi laotud, pane mustsõstralehed, hakitud küüslauguküüned, tilliseemned ja sinepiseemned. Siis lao horisontaalselt edasi, nii et purk oleks kurki ikka täis. Nüüd on aeg marinaadi jaoks.
Selleks kaalu 1,5 l vett potti, lisa suhkur ja sool, lase keema tõusta, kuni suhkur ja sool on ära lahustunud. Siis võta tulelt ja lisa äädikas. Nüüd on 2 varianti:

Tehtud jahtunud marinaadiga, seisnud 24 h

1. Kas kasutada kuuma marinaadi, mille abil saad kurki juba õhtul süüa (eriti veel kui paned teki sisse).
2. Või kasutada jahtunud marinaadi, mis võtab aega päev-kaks, kuid kurk on mõnusalt krõmps ja seest veel rohekas.

Meie või siis minu lemmik on teine variant, pealt mõnusalt hapukas-soolakas, seest värske ja magus. Aga eks igalühel omad :).

Kui marinaad on peale kallatud, siis kaas peale ja seisma. Kui marinaadi jääb üle või puudu, siis see on tingitud kurkide asetsusest purgis, kui tihkelt või lohvalt nad laotud on.

Eks see kiirmarineeritud kurk ole nii hea ja terve talve sai temast unistatud, kuid eks see KÕIGE ÕIGEM maik tuleb ikka siis kui mustsõstralehed on täisvõimsuses ja till on ära jõudnud puituda ja oma õisikud ajada. 🙂 Kui panna seda puitumata tilli, siis tema lisab vaid rohumaiku, nii et ei ole mõtet teda sinna purki raisata.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*