Magus-vürtsikas tšillikaste

Jällegi suurepärane kaste, mis valmib ruttu ja saab kasutada dipikastmeks, lisandiks või niisama wokkida köögiviljadega. Mõnusalt magus vürtsikas. Kuid seda kastet saab ju ka poest osta (Thai Sweet Chilli Sauce), et miks siis ise teha? Esiteks saab suurendada või vähendada mõnda maitset, näiteks minule meeldib vürtsikam, seega ma ei eemalda tšillidelt seemneid ega seda keskmist oranžikat pehmet osa (kus asetsebki tšilli kõige suurem tulisus). Kes tahab küüslaugusemat, aga palun, ise tehes saab kõike seda reguleerida. Ja loomulikult boonuseks, see kaste on igasuguste E-aineteta, seega on maitse puhas. Koguseliselt peaks välja tulema umbes-täpselt 0,5 liitrit, aga meil oli maitsmiskadu juba nii suur (kuna see on niiiiii hea), et sellepärast ei ole pudel ääreni täis :). Kaanega anumas (purgis või pudelis) seisab umbes 1 kuu.

Vaja on:
5 küüslauguküünt
1 cm tükk ingverit (valikuline, aga minu jaoks lisab aromaatsust)
4 punast seemnetega tšillit (meil on enda kasvuhoone tšillid eelmisest aastat sügavkülmas, nad võivad pildi peal paista pisikesed, aga vürtsi on neis rohkem kui küll. Mõnikord poe omadel ei ole mingi vürtsi ega maiku, aga mõnikord on, seega peab enne maitsma, kas kasutada seemnetega või ilma.)
2 dl suhkrut
3 dl vett
1,25 dl õunaäädikat (või riisiäädikat, valgeveiniäädikat, peaasi et mitte kasutada 30% söögiäädikat, ta on liiga kange selle kastme jaoks).
1 spl soola
1 spl natukese kuhjaga tärklist
3 spl vett

Kõigepealt siis koorida küüslauk ja ingver. Siis otsustada kas hakkida tšilli, ingver ja küüslauk või kõik vurinal köögikombainis kokku lasta. Mina otsustasin vuristada. Lisasin kõik koostisosad: tšillid, küüslaugud, ingveri, suhkru, vee, õunaäädika, soola ja lasin kõigil seguneda.

Kui kõik on mõnus pudi siis panna segu potti või kastrulisse ja lasta keema minna. Siis ise tunned, et juba kaste hakkab paksenema (mul läks paar minutit), siis alandada kuumust, et õrnalt segu kuumeneks. Jäta segu pliidile ja mõõda valmis tärklis ja vesi, omavahel segada ja siis peene nirena lasta segusse, ise samal ajal segu segades. Lasta uuesti keema tõusta, on tunda et on paksenenud. Siis jahutada ja kallata kuskile anumasse. Ülilihtne :).

Tšillikastet sobib väga hästi segada hapukoorega, mõnusalt maitsekas kaste suveks laua peale, viilutatud köögiviljad kõrval, mmm… Või kuidas iganes keegi talle kasutust leiab.

Rubriigid

One Comment

  1. Tshilli seemned ei anna tootele vürtsikust juurde. Ainult valge/oranz osa kauna seest. Seemned pigem teevad kastme mõrudaks.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*