Ciabatta – päikesekuivatatud tomatite ja värskete ürtidega

Olen teinud juuretisega leiba, aga mitte kunagi ise saia juuretist ühe saia juures kaks korda. Igatahes, aega ta võtab, aga nii on ikka iga hea asjaga. Ja miks mitte suvel värskete ürtidega saia küpsetada :).

1 päev, (soovitavalt õhtu).
Vaja on:
350 g nisujahu
10 g presspärmi või 7 g kuivpärmi (kuivpärmi suhtes ei soovita osta neid tavakaubanduses paberpakikeses olevaid, sest minul nad ei kerkinud (aga võib olla teil veab :D), ostsin hoopis mingist mahe poest Inglismaa oma ja see oli nii võimas, et tahtis kausist välja pugeda.)
200 ml sooja vett

Kõigepealt lahusta pärm 100 ml käesoojas vees, lase 5-7 min seista, siis lisa ülejäänud 100 ml vett. Võta suurem kauss või pott ja sõelu sinna jahu. Sega jahu ja pärmisegu kokku, tekib mõnus pehme taigen. Tõsta tööpinnale ja sõtku 5 min. Uuesti kaussi tagasi, kata toidukilega ja lase toatemperatuuril 10-12 tundi seista.

2 päev, (ehk siis hommik)
Vaja on:
15 g presspärmi või 7 g kuivpärmi
400 ml sooja vett
250 g täisteranisujahu (mulle meeldib, et ta annab juurde värvi, tekstuuri ja maitset)(võib terve jahu koguses kasutada ainult nisujahu ka).
250 g nisujahu
1 tl peenikest soola
4-5 päikesekuivatatud tomatit õlis
3-4 spl seda sama õli
värsket tüümiani
värsket basiilikut

Sega 100 ml sooja vett pärmiga, lase 5-7 min seista ja siis sega juurde ülejäänud 300 ml vett. Kalla pärmisegu päev enne valminud juuretise hulka ja sega läbi, tuleb selline vedel ja plödine konsistents.

Siis sõelu juurde pool kilo jahu, tekib pehme taigen. Siis lisa sool, hakitud päikesekuivatatud tomatid, õli, hakitud tüümian ja basiilik. Ma ürtide koguseid ei pannud teadlikult, sest seda peaks igaüks otsustama, kui palju ta neid tahab, sest nad suhteliselt tugevamaitselised. Samuti, kes tahab tomatisemat saia, peaks panema päikesekuivatatud tomateid rohkem, mina tahtsin et oleks vaid õrn aroom juures, et ruulima jääks ikka ciabatta ise. Sõtku tainas korralikult läbi, et kõik maitsed seguneksid.
Siis kata toidukilega ja lase 1,5 tundi soojas kohas seista. Mine võta päikest ja kuula linnulaulu :).

Kui see aeg on täis (ta peaks kerkima poti peaaegu täis, oleneb poti suurusest, ilmselgelt) siis kalluta taigen tööpinnale ja jaga nii mitmeks kui tahad.

Mina tahtsin nelja ja jagasin neljaks. Siis tõsta nad küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja alles siis pane ahi 220 kraadi juurde soojenema, kuna nad tahavad ka veel ahjupannil kerkida pisut aega. Küpsetada tuleks keskmisel siinil umbes 25-30 minutit, eks ole näha, kui pealt kuldseks tõmbab. Võta välja ja pane restile jahtuma, muidu kui pannile jätad, võivad alt higistama hakata ja hinnatud koorik kaob.
Võib peale terava noaga teha mingid sisselõiked ka, vahetult enne ahju panekut, aga mulle meeldis et ta ise hakkas ennast ahjus avama sealt kust ta tahtis, igaüks nägi välja eriilmeline.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*