Sidruni-beseekook

Krõbe-mure muretaigen, hapu-täidlane sidrunikreem ja õhuline-magus besee. Mul sellest kirjutamisest juba suu vett täis. Koostisosad on tagasihoidlikud aga mässamist on omajagu, sest kolm erinevat elementi tuleb sel koogil valmis teha, ei saa lihtsalt kõike ühte kaussi valada ja ahju surgata. Suur sõber sel koogil – mis aitab teda koos hoida ja et ta ilus ja kõrge püsiks on – maisitärklis, mida kulub päris hulgi, aga maitset ta maha ei jäta. Põhjaks tegin oma klassikalise muretaigna retsepti, mis mul täielik raudvara ja mille peale olen ma palju kooke kokku pannud.

Lisaks olen sidrunitest teinud veel: sidrunivõiet ja sidruniruute :).

Vaja on:
Muretainast – (kes ei viitsi jahmerdada, ostku poest :).
100 g külmkapikülma võid
70 g suhkrut
175 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 – 0,5 tl soola
(umbes-täpselt, soola panen tavaliselt tunde järgi)
1 muna

Või, suhkur, jahu, küpsetuspulber köögikombaini (kõige lihtsam viis), niikaua lasta töötada kuni ühtlane puru, siis lisada juurde muna ja lasta töötada niikaua kuni tekib ühte kohta kokku pallike (kõik ei hakkagi ühte koha kokku, aga usu mind sa saad aru kui see pall tekib :D).

Vabas vormis surutud vormi, valmis minema ahju

Siis surun kätega ta vabas vormis ahjuvormi, ahi 210 kraadi ja umbes 6-8 minutit, kuni on helepruun, mõnus jume. Siis tõstan ta ahjust välja ja toimetan muude elementidega.

Sidrunitäidis:
5 munakollast
6 spl maisitärklist
200 g suhkrut
300 ml vett
150 ml sidrunimahla
(umbes 3-4 sidrunit kulub) ja kes saab ilusad kabedad sidrunid võib ka kollase koore osa sisse riivida, annab maitset juurde, aga valge osa on juba kibe.
2 spl võid

Munavalged ja munakollased tuleb eraldada ja panna eraldi kaussidesse. Munakollased võtame esimesena ette, selles klopime nad kausis pisut lahti ja paneme kõrvale. Siis kasutan tsitrusepressi ja pressin sidrunimahla välja ja jätan ootele.

Munavalgetele suurem kauss ja munakollastele pisem
Maisitärklis, suhkur ja vesi kastrulis, valmis kuumutamiseks

Kastrulisse panen tärklise, suhkru ja vee, segan segi ja hakkan kuumutama, segu pidevalt segades ja mitte kuskile rändama minnes. Kui segu pakseneb siis võta tulelt (selline kisselli laadne). Võta seda kuuma kisselli moodi segu ja kalla seda supilusika kaupa munakollastele, me tempereerime nad pisut ära, et nad koos sidrunimahlaga hiljem seal ahjus vedelaks ei läheks. Lisa seda kuuma segu mingi 6-7 spl täit ja siis transpordi munakollased sinna kastrulisse lisa sidrunimahl ja või, kuumuta keemiseni (pidevalt segades). Ja jäta seisma, sidrunitäidis on valmis. Aeg liikuda besee juurde.

Paksenenud tärklis, vesi, suhkur vasakul ja lahtiklopitud munakollane paremal
Umbes 6-7 spl täit tõstsin munakollaste hulka, pidevalt segades
Ja siis transportisin kogu segu tagasi kastrulisse
Lisasin sidrunimahla ja või, vaja veel kuumutada ja sidrunitäidis ongi valmis

Besee:
5 munavalget
125 g suhkrut
natuke soola
1 spl maisitärklist
80 ml külma vett

Kõigepealt peame tegelema sõber maisitärklisega, et ta meie besee ära stabiliseeriks ja see hiljem kokku ei vajuks. Selleks tuleb maisitärklis ja vesi panna kuskile pisikesse kaussi ja läbi kuumutada, kuna ma tegin seda kooki mitu korda, siis esimene kord proovisin kastrulis seda teha, kuid kogused on nii väikesed siis oli see nigel variant ja ainult põhjas oli see kraam. Parem variant on panna vesi ja maisitärklis kausikesse (kasutasin creme brulee vorme) segada ja siis mikrolaineahju 15 seki, segada uuesti ja jälle 15 seki ja tuleb selline geeljas mass.

Maisitärklis ja vesi, kuumutatuna mikrolaineahjus – valmib selline geeljas mass

Besee jaoks munavalged kaussi, juurde sool ja hakata vahustama, kui on vahune siis tasapisi lisada juurde suhkur ja vahustada nii kaua kuni on pehmed tipud ja siis teelusikatäie kaupa lisada juurde geeljat maisitärklise-vee massi. Siis keerata mikser kõige kõvema kiiruse peale ja vahustada kuni on kõvad tipud. Aga ole ettevaatlik ja ära üle vahusta, võib minna teraliseks.

Jah, suhkrukauss on katki, ei pannud seda ennem tähele kui pilte hakkasin vaatama.
Igatahes munavalged, suhkur ja geeljas maisitärklis ja vesi.
Valmis besee

Nüüd kui on valmis põhi, sidrunitäidis ja besee siis ahi 170 kraadi ja saab hakata kokku panema. Eelküpsetatud muretaignale kallan peale sidrunitäidise ja siis kummist spaatliga ajan besee laiali. Ahjus oli ta mul umbes 20 minutit, igaühe ahi erinev aga besee peab olema ilus pruunikas.

Kokkupanemise aeg, põhjale sidrunitäidis peale besee ja ahju
Enne ahju…
…ja pärast ahju.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*