Rebitud metssealiha õunakastmes + kodune pasta

Kuna on juba käes sügisandide aeg, siis tuleb neid jõudsasti kasutada. Tegelikult sain mina oma õunakoguse kahe õunapuu peale kokku, ühesõnaga on meist see õunauputus kaarega mööda läinud. Õunad annavad ulukilihale (või ka tavalisele koduseale) juurde sellist hapukust ja mõnusat puuviljast mekki. Juurde tegin ise pastataigna ja neist siis pikad tagliatelled, mis selles mõnusa kastme endasse imevad. Ahjus oli ta mul umbes 4,5 h (kuna liikuv ja sitke lihas), nii et pikalt tuleb ette planeerida kui seda teha, kuna ruttu teda ei saa. Tegin ka suurema koguse, ühe osa segasin pastaga aga järelejäänud liha ja kastme kõrvale keedan teine päev lihtsalt kartulit, või panen salatisse või võileiva peale, või teen suppi, valikuid kui palju :).

Vaja on:
Metssea esijalg
sool;pipar
õli
peotäis rosmariini
1 terve küüslaugu kobar (4 küünt hakitult lihale, ülejäänud tervelt potti)
4 porgandit
4 sibulat
5 õuna (kasutasin tellissaart)
1 kuiv kodumaine õunasiider 0,33 l
1 purk kodust tomatipastat + purgi loputusvesi
peotäis tüümiani
Pasta:
3 muna
300 g durumnisujahu (kõvem kui tavaline nisujahu)
sool
(munade suurusest oleneb, kas on vaja vett või mitte, kuna mul on kodumunad, siis nende suurus on nagu jumal juhatab, ning mul tavaliselt läheb ka mõnda tilka vett vaja)

Rosmariin, küüslauk, sool, pipar

Kõigepealt tuleb marineerima panna liha, võib ka päev ette teha, mida rohkem tal aega maitsestuda on, seda parem on lõpptulemus. Lõikasin lihale sälgud, et saaks hakitud küüslaugu ja rosmariini lihale pragudesse suruda. Panin ka heldelt soola ja pipart. Vahepeal ahi 160-170 kraadi juurde kuuma. Siis proovisin teda nii palju praadida kui võimalik (väga hästi ei õnnestunud, kuna tükk on ebasümmeetriline ja suur, pisut värvi sai ikka peale).

Kuivas õunasiidris õunad

Siis kui on küljed praetud, panen ta ahjupotti valmis. Siis järgmisena lõikan suured porganditükid ja praen nad samal pannil, rasvainet juurde lisamata, et röstiks, pisut pruunjas-musta värvi peale ja tõstan ahjupotti liha peale. Järgmisena praen samal pannil (rasvainet lisamata) suured sibula tükid (väikseks hakkimisel ma ei näe pointi) ja terved küüslauguküüned. Samuti pisut pruunjas-musta värvi peale, aga vaata et ära ei kärssa ja ka nemad ahjupotti liha ja porgandi juurde. Siis viimasena tükeldatud õunad, millel võtsin ainult südamed välja, kui on mingi kahtlasest kohast (loe: mitte eestimaised õunad) siis tuleks ka kindlalt neid koorida. Kui õuntel on ka peal mõnusalt värvi, siis lisasin sinna pannile juurde siidri, lasin pisut podiseda ja lisasin ka nemad ahjupotti.

Kõik potis ja ahju

Kuid lihatükk on suur ja pole üleni vedelikuga kaetud, panen ka oma kodust tomatipastat ühe purgi täie ja selle loputusvee ka. Ikka on pisut vähe, siis ma loputasin ära selle anuma, kus ma seda liha marineerisin, pisut küüslauku ja soola on seal peal, seega loputan selle veega ja lisan ahjupotti, nüüd on vedelikku piisavalt ja liha on üleni kaetud. Jesssss. Viimasena panin peale peotäie tüümiani, mille ma paari tunni möödudes ära võtsin, kuna need puitunud varred on hiljem väga ebamugavad toidus.
Ja ahju ta läkski.

Põhimõtteliselt on vaba aeg, vahepeal ikka maitsta, saab juurde lisada soola ja pipart, aga muidu saab muid asju teha. Mina jõudsin vahepeal sauna valmis kütta ja seal ka ära käia. 🙂

Pasta tegemiseks tuleb arvestada umbes 40 min. Kõigepealt siis kaaluda välja jahu, teha keskele süvend ja lüüa sinna kolm muna. Siis kahvliga kloppida mune, järjest võttes juurde külgedelt jahu. Kui on selline puderjas mass, lüüa kauss ümber tööpinnale ja hakata tainast sõtkuma. Mina teen pastat pidevalt käsitsi, loomulikult saab ka masinaga, aga siis kaob mul see tunnetus ja ma ei oska enam. Käsitsi tehes tunned struktuuri paranemist ja millal on ta valmis, saad ka käelihastele trenni, sest kerge see 15 min sõtkumist ei ole. Siis kilesse ja külmkappi puhkama, 15-20 minutiks.
Ma ajastasin nii, et mu rebitav liha oli juba valmis saanud, siis võtsin pastamasina ja hakkasin rullima. Rullimisel tuleb kasutada pisut jahu nii masinasse kui ka tööpinnale. Kui tagliatelle on välja rullitud, tuleks ka tema jahuga läbi tõsta, et ta ei kleepuks omavahel kokku.
Vee ma panin keema siis, kui ma pastataigna külmikust välja võtsin. Siis kui on kõik välja rullitud ja lõigatud, saab kohe ära keeta. Pasta valmis keetmiseks kulub umbes 2-3 minutit.

4,5 h ahjus olnud
Kergesti rebitav liha ja imemaitsev kaste

Siis rebida liha, segada kastmega, panna juurde tagliatelle ja läbi segada. Kaste oleks võib olla võinud olla paksem, aga kuna seda küpseliha lõhna oli juba viimased paar tundi toas tunda, siis ei jõudnud keegi oodata et veel kastet redutseerida lasta. Kelle ei meeldi kastmes suured porgandi ja sibulatükid, võivad ju välja nad kurnata, aga minu arust on need küpsenud köögiviljad seal veel ERITI head, nii et ma ei kurna midagi :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*