Soolatud seened – purki

Ehk siis korjatud, kupatatud, korraks soolvees keema ja siis purki. Korjasin ainiti kaseriisikaid, sest neid lihtsalt oli kodu ümbruses nii palju. Kaseriisikad on pigem kirbema maitsega seened ja seetõttu kupatasin ma neid kaks korda.

Ainult kükita ja korja.

Ma ei ole mingi über seenefänn, olen pigem tagasihoidlikum selle koha pealt. Kuid mu Vanaema on eluaeg olnud suur seenefänn ja seetõttu olen ma seeni söönud maast madalast peale. Ka neid kaseriisikaid kupatades ja seda lõhna tundes rändasin ma 20 aastat tagasi lapsepõlve. Mu Vanaema ehk Grändsu firmaroog lastele oli seenepitsa, seda olen ma ikka palju sisse söönud, väiksena tundus, et midagi muud vist pitsa peale ei pandagi. 😀

Vaja on:
Seeni (nii palju kui võimalik, sest nad tõmbuvad palju kokku) !PS ära korja kunagi seeni mida sa ei tunne või kahtled!
Head soolaseened saab tihkematest seenest näiteks kaseriisikad või võiseened.
Koguseliselt oli mul 1.4 kg 2x kupatatud kaseriisikaid
Soolvee lahus mis ära kulus oli 2 l vett ja 5-6 spl jämedamat soola (ilma kuhjata)

Kõigepealt korjasin ära kõik kaseriisikad mis kodu ümbruses olid. (Pooled sattusid soolaseeneks purki, teine pool seeni pandi hapnema).

Kõik kaseriisikad korjasin ära, leidsin ka kuuseriisikaid mis läksid otse pannile koos või ja soolaga.

Suuremad rohututid pühkisin maha aga päris pedandiks ei hakanud, kupatamisel enamus prahti hõljub pinnale.

Suur pott ja kõik seened valmis kupatamiseks.

Siis võtsin majapidamises kõige suurema poti ja panin nad külma veega keema. Keemisel tekkinud vahtu ja prahti koorisin vahukulbiga. Lasin keeda umbes 15-20 minutit, siis kurnasin, pesin külma veega läbi ja siis uuesti kupatama. Külma veega jälle keema ja umbes 10 min keeta.

Kaks korda läbi kupatatud kaseriisikad ööseks suurele sõelale nõrguma.

Siis panime me seened ööseks suurele sõelale nõrguma ning järgmine päev toimetasime edasi. Selleks keetsin ma valmis soolvee, panin vee keema ja lisasin soola. Samal ajal sättisin valmis ahju 100 kraadi juurde steriliseerima purgid ja kaaned, et kohe kuum seenesegu sisse saaks. Kui soolvesi on valmis, lisasin kupatatud seened ja lasin korraks keema.

Seened ja sool.

Siis kuum seene-soolvee segu kuuma purki, kaas kinni, tagurpidi lauale ja valmis ta ongi. Jahtunult viin ma ta sahvrisse ja kasutan teda enda parema äranägemise järgi.

Valmis!

Ideaalne soolsus on neil soola-seenesalati jaoks, tihti on poest ostetud soolaseened verisoolased, ehk peab sahmerdama ja mitu korda leotama. Nüüd on mugavalt enda aiakraam oma sahvrist võtta, kuigi jah, sahmerdamist ikka omajagu :).

Rubriigid

One Comment

  1. Soolatud seened on megahead!

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*