Porru-kartuli püreesupp

Sügisel – kui on valminud põllul nii kartul kui ka porrulauk, tuleb nad panna patta ja keeta supiks. Talupojalikult tagasihoidlikud koostisosad, kuid kõhutäide missugune. Kuna mina kasutasin enda kasvatatud porrulauku, siis kasutasin nad peaaegu ladvani ära. Lisatakse juurde ka koort, aga seda mul kunagi kodus pole, seega praadisin neid suuremas koguses võis, sest või on üks maailma parimaid asju ja lisasin lõpuks sulatatud juustu. Peale praetud head läbikasvanud sinki ja valmis ta ongi :).
See supp on pärit Prantsusmaalt, seal on tal nimeks vichyssoise ja süüakse teda külmalt.

Vaja on:
2 porrulauku
u 4 spl võid
u 10 väiksemat kartulit
1 – 1,5 l vett
(olenevalt kui paksu või vedelat eelistad)
sool;pipar
2 spl sulatatud juustu
u 200-300 g sinki või peekonit

Kõigepealt võtsin põllult üles porrulaugu ja lõikasin ta pikku-pidi pooleks, et saaks kõik lehevahed puhtaks pesta, sest sinna koguneb palju mulda ja muid putukaid-mutukaid.

Pikkupidi pooleks, et saaks kõik mulla vahelt ilusti kätte. Kui lõikad kohe rattad ei saa kogu mulda kätte.
Ilusad puhtad numpsikud, valmis lõikumiseks
Või, hakitud porru ja sool.

Siis hakin nad viiludeks, panen potti kogu või koguse, siis porru peale, lisan natuke soola ja hakkan neid hautama, et ei oleks toorest maitset. Aega läks umbes 10-15 min.

Piisavalt pehmeks haudunud, saab lisada vee ja kartulid
Tubli-tore kartul, alati hea
Hautatud porrudele lisatud vesi ja toores kartul, kui kõik pehme saab püreestada

Samal ajal koorisin ja lõikusin kartulid. Kui porru pehme, lisan vee ja kartuli ning keedan niikaua kuni kartulid pehmed. Praen vahepeal ka peekoni ära.

Ilus sink, mis vaja praadida ja pärast supile ilus garneering ning maitselisand.

Saumiksriga püreestan segu, lisan soola, pipart ja sulatatud juustu.

Kõik pehme, püreestan saumikseriga
Viimasena juurde sulatatud juust ja sool;pipar maitsejärgi 🙂

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*