Pavlova marjadega

Pavlova on beseepõhjaga magustoit, mis sai nime vene baleriina Anna Pavlova järgi. Besee on pealt pisut krõbe ning seest mõnusalt pehme ja kerge. Kõige klassikalisem pavlova on vahukoore ja marjadega, mis minu arust on ka kõige maitsvam. Terve talv läbi ma tegin teda enda korjatud ja sügavkülmikusse pandud marjadega, kuid ta ei näinud kõige esteetilisem välja, kuigi mega maitsev. Kahjuks ei ole veel saadaval oma aia värskeid marju kuid õnneks on praegu võimalus osta marju turult :).

Vaja on:
6 munavalget
pisut soola
250 g suhkrut
3 tl maisitärklist
2 tl valge veiniäädikat
4 dl vahukoort
2 tl suhkrut (vahukoore hulka)
meelepäraseid marju (kasutasin maasikaid, kultuurmustikaid ja mureleid)
melissi-või piparmündilehti
Kõigepealt tuleks otsida välja ahjupann, küpsetuspaber, koogivormi põhi ( umbes 25 cm) ja pliiats. Küpsetuspaberile mõõta ring, mis pärast ei lase kujutlusvõimel lennata, vaid tuleb õige suurusega beseepõhi.
Järgmisena eraldan ma munavalged kollastest.
10 minutit vahustatud, lisatud
maisitärklis, veiniäädikas
Pisut vahustatud munavalged, hakkan
juurde lisama suhkrut
Munavalgetele lisan ka näpuotsatäie soola ja siis panen masina suure võimsusega tööle. Selle aja jooksul jõuan välja kaaluda suhkru. Kui munavalge on selline valge ja vahutav, hakkan vaikselt juurde lisama suhkrut. Kui kogu suhkur on lisatud, panen ta täie võimsusega tööle ja lasen 10 minutit vahustada. Mina pean lausa kella jälgima, kuna mu kärsitu loomus tahaks teda alati vähem vahustada. Nüüd tuleks ka ahi 150 kraadi juurde sooja panna (ahju pannes tuleb temperatuur kohe 110 peale keerata)
Selle aja jooksul otsin ma välja maisitärklise, veiniäädika, pisikese sõela ja teelusika.
Valmis minema ahju
Kui beseed on 10 minutit täie võimsusega vahustatud, keeran ma pisut tuure maha ja lisan maisitärklise läbi sõela, veiniäädika ja lasen tal veel pisut vahustada, et kõik jõuaks seguneda.
Kui besee on valmis, tõstan ma vaba käega ta küpsetuspaberile, kes tahab korrektsemat tulemust, saab kasutada pritskotti. Minule meeldib, et ta igakord näeb pisut teistmoodi välja. Kui kogu besee on kausist välja võetud, tõmban ma spaatliga veel tippe üles, et lõpptulemus jääks uhkem.
Nüüd on ta valmis minema ahju ja kohe ahju pannes keerata temperatuur 110 kraadi juurde.
Ahjus peab ta küpsema/kuivama umbes 1,5 tundi. Väikseid pavlovaid tehes, piisab poolest ajast.
1,5 h ahjus olnud, uks praokile ja
jätan lõpliku jahtumiseni sinna

Olen teinud ka beseepõhja päev varem valmis, lasknud korralikult maha jahtuda ja pannud õhukindlasse karpi. Järgmine päev vahustan vahukoore ja lisan marjad.

Pehme vahukommine sisu, õhuline
vahukoor ja värsked marjad, mmm 🙂

Kui aeg on täis, jätan ma ahjuukse praokile ja vahetan küpsetuspanni resti vastu, et besee alt higistama ei hakkaks. Resti peal lasen tal ahjus lõpuni maha jahtuda.

Siis pole muud kunsti kui vahustada vahukoor, lisasin 2 tl suhkrut, kuna besee ise on juba nii magus, et vahukoor peaks jääma sinna mahedama kanti.
Otsisin välja marjad, kaunistasin nii nagu tuju tuli, võtsin peenralt mõne melissilehe ja valmis ta oligi :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*