Tagurpidi rabarberikook

Rabarberist tehtud koogid-küpsetised on kevadel ja suvehakul peaaegu et kohustuslikud. Mina otsustasin teha tagurpidi koogi, kus rabarber küpseb karamelli sees ja muutub eriti mõnusaks. Kõige kuulsam tagurpidi kook on ikka tarte tatin, mida klassikaliselt tehakse õuna ja lehttaignaga. Mina teen kiirlehttaigna ise, kellel ei ole aega ja mahti ise tegutseda, ostku poest valmis lehttaigen ja lõpptulemus on ikka hea.

Kuna mina olen karamelli hull, siis mulle meeldib see kook väga, hapukad rabarberid magusa-voolaga karamellikastme sees, mida ümbritseb just parajalt võine, mure ja pisut krõbe kodune kiirlehttaigen. 🙂

Vaja on:
Kiirlehttaigen:
250 g jahu
200 g külma võid
70 g külma vett
0,5 tl soola
1 tl suhkrut

Sõelutud jahu ja külm või
Sõmerale segule lisan külma vee

Kõigepealt siis sõeluda jahu tööpinnale või kuskile, kus saab või ja jahu kokku hakkida. Siis lõigata külmkapikülmast võist kuubikud ja asetada need jahule. Mina hakkisin taignakaabitsaga segu sõmeraks, kuna mul kivist tööpind siis mingit teravat nuga pole mõtet nüristada. Kui segu on selline pudine ja sõmer, võtan ma külma vee lahustan sinna sisse suhkru ja soola, ning vähehaaval lisan taignale ja vormin ta siledaks. Käesoojus hakkab kohe võid sulatama, seega tuleb tegutseda ruttu kui efektiivselt. Siis panen ta kilesse ja külmkappi seisma.

Valmis minema kilesse ja külmikusse
seisma

Järgmisena teen valmis karamellikastme.
Karamellikaste:
190 g suhkrut (pruuni, valget, segu mida iganes kapis on, kasutasin fariini, demerarat ja valget suhkrut)
120 g rõõska koort

Karamellikastme komponendid
Kapis kuivanud fariinisuhkrut on hea ära kasutada 🙂

40 g võid (4 spl)
pisut soola

Kaalun kõik komponendid pannile ja segan ning kuumutan kuni karamell on paksenenud.

Rabarberit kasutasin 3 suurt vart ja koorisin nad ära, kui kasutada noori varsi, siis tuleb ka ilusat punast värvi mängu ja polegi vaja koorida.

Toore rabarberi mõõtmine

Ja nemad ma lõikasin oma 28 cm keraamilisse koogivormi parajaks, et hiljem oleks ka pisut silmailu. Kui rabarberid on meelepärase kuju ja suurusega, tuleks nad kõik madala kuumusega podisevas karamellikastmes natuke pehmemaks küpsetada, mitte päris lödiks aga nii et nad hoiaksid veel oma kuju kuid oleks juba pehmed. Võib ka ahju nüüd kuuma panna 220 kraadi juurde (kasutasin alguses grillrežiimi, hiljem keerasin kuumuse 200 peale), kes kasutavad poelehttaigent vaadaku paki pealt, aga seal vist umbes sama kraad. Ja igaüks tunneb ja teab oma ahju ja programme ise :).

Teist korda lahti rullitud taigen
Kokku volditud ja valmis kasutamiseks

Siis asetan nad uuesti oma vormi sellise kujundina nagu ma algupäraselt plaanisin ja kallan kogu karamellikastme neile peale ja liigun edasi taigna juurde. Kes kasutab poe lehttaigent, võib ta kohe peale rullida ja ahju lükata, aga mul on oma kiirlehttaignaga veel tegemist.

Pisut pannil küpsenud rabarber üle valatud karamellikastmega

Selleks ma rullin ta jahusel pinnal lahti ja voldin uuesti kokku. Rullin jälle lahti ja voldin uuesti kokku, et tekiksid need kihid. Siis rullin ta vormi suuruseks ja natuke üleääre ka, sest ma lükkan seda taignaserva rabarberite alla, see ei paista ilus aga ei tasu unustada et see ongi tagurpidi kook ja ülemine osa võib olla koledam :D. Ahjus lasen ma tal küpseda umbes 20 minutit ja siis võtan välja jahtuma, et teda oleks hiljem võimalik keerata. Enne keeramist aitasin ma taignaääred noaga lahti ja tuli väga ilusti vormi küljest lahti, natuke lendas karamelli laiali, aga õnneks vähe :). On ka olemas tarte tatin vormid, aga neid vorme on juba praegu köögis palju, et ei näe pointi osta.

Valmis ahjuks
Pisut lasen jahtuda ja siis keeran ümber

Kellel aias rabarber kasvab siis, et saaki pikendada on võimalik rakendada mõni nipp ja saab teda kauem tarbida. Esiteks tuleks saaki pidevalt korjata, sest vanad varred muutuvad vintskeks ja uusi ei kasva peale nii kärmelt. Teiseks tuleks hoolitseda et ta on pidevalt kastetud, sest muidu võivad rabarberivarred hakata puituma. Kolmandaks tuleks eemaldada kohe kõik õisikuvarred mida ta kasvatab, kuna muidu loeb ta selle aastase saagi lõppenuks, kogudes endale maa-alla varusid ja lõpetab lehtede kasvatamise sootuks.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*