Karamellikaste

Kuna mina olen mega karamellifänn siis pole ma eriti erapooletu AGA see kaste on kuldaväärt, eriti kulub ta siis ära kui kook või tort on läinud natukene metsa, ehk siis liiga kuiv või maitsetu, kui panna seda kastet juurde, siis on kõik ideaalne. Karamellikastme funktsioon on väga universaalne, lisa kuhu soovid või limpsi lihtsalt otse purgist :). Lisades rohkem soola, saad populaarse soolakaramellikastme, mis on veel nüansirikkam. Ma teen kord tavalist karamellikastet ja teine kord soolakaramelli, siis ei muutu üksluiseks kumbki :).
1 kuu säilib ta külmikus ja purgis. Mida külmem ta on, seda tahkem, kui tahad koogi peale niristada, siis tuleks teda natuke soojendada ja siis on ta vedelam. Parimad maitseomadused on toatemperatuuril.

Vaja on:
200 g suhkrut
100 g soolast võid
120 ml rõõska koort 35%
soola (natuke tuleb panna niikuinii, aga kui eelistad soolakaramelli siis pane ikka rohkem umbes 1 tl (ilma kuhjata peensoola)).

Kõigepealt kaalu kastrulisse suhkur. Kaalu välja ka või ja rõõsk koor ja pane ootele (sest kui suhkur on sulanud tuleb kiiresti tegutseda ja hea kui on koostisosad kaalutud).
Siis kastrul suhkruga tulele ja vaikselt lased suhkrul sulada, ma segan ka, et sulamine toimuks ühtlasemalt.
Hakkavad moodustuma suhkruklombid, mis on okei.
Kui on sees veel suhkru tükke aga karamell on juba liiga tume, siis võta tulelt ja sega, suhkrutükid sulavad ilusasti ära.

Või lisamiseks võtan karamelli tulelt ja ettevaatlikult lisan või kuubikud ühekaupa, karamell hüppab natukene potist välja, sest temperatuuride erinevus on nii suur.
Ole ettevaatlik ja ära põletada saa.

(Kui ma tegin 3x koguseid siis kasutasin pajakindaid.)

Kui või lisatud, siis pane juurde ka rõõsk koor, segu tõuseb kõrgemale, sest koor on külmem kui karamellisegu. Lisan viimasena soola ja valmis ta ongi.

Loomulikult on ta ideaalne lisand ka õnnestunud kookidele ja tortidele :).

Korralikult sulanud suhkur, aeg lisada
või
Lisatud või, kuubikutena, ühekaupa
Lisatud rõõsk koor
Lisatud viimasena natuke soola
ja valmis ta ongi

Rubriigid

4 kommentaari

  1. Marje Kerm

    tundub väga hea olevat

  2. Maarja Nõu

    wauu- see on üli hea retsept❤️ kindlasti teen varsti uuesti kui esimene 2x ports otsa saab 😀

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*