Rabarberikook kookosega

Hea, kodune rabarber kohtub valge ja eksootilise kookosega. Kui näiteks kookos üldse ei meeldi, siis jäta ta lihtsalt ära, tuleb väga hea rabarberikook ikka. Kuid minu arust on see kook ülihea. Mõnus, pisut kõvem liivataignalaadne põhi (mis hoiab ilusti koos seda kooki ja hiljem hea lõigata), korralik kiht rabarberit, peale valatud vahustatud muna suhkruga, mis imbub täpselt õigesti läbi koogi ja küpsetab kõik pehmeks ja mahlaseks. Ja kookos on lihtsalt nagu täpp i-peal, annab juurde tekstuuri ja vaheldust. Kuid meie peres ei meeldinud kõigile see kookos ja osa tahtis ainult rabarberiga ja osa nõudis kookost ka juurde. No egas ma muud osanud kosta kui ükskord nii ja teinekord naa :).

Vaja on:
Põhi:
300 g jahu
60 g suhkrut
150 g soolast võid (kui kasutad magedat võid, lisa kindlasti kuivainetele soola)
2 spl külma vett
Täidis:
450-500 g rabarberit (puhastatult) (ilma eraldunud vedelikuta lisada koogile)
3 spl suhkrut
1-2 spl kartulitärklist
4 spl kookoshelbeid
Kate:
4 muna
150 g suhkrut
50 g kookoshelbeid
natuke soola

Kokku näpitud põhi
Põhi: jahu, või, suhkur, vesi

Kõigepealt tuleb valmis teha põhi ja ta eelküpsetada. Selleks kaalu jahu, suhkur, või, vesi kaussi ja näpi tainas kokku. Üle sõtkuda ei tasu, muidu muutub ta venivaks. Kohe kui kokku hakkab siis suruda vabas vormis ta koogivormi (26cm läbimõõduga kasutasin mina). Siis panen ma ta külmikusse või esikusse ootele, kuni ma muud asjad ette valmistan ja siis ahju tööle panen.

Põhi koogivormi surutud

Täidis: rabarber, suhkur, kartuli-
tärklis, kookos

Täidise jaoks koorin ja tükeldan rabarberi, panen kaussi, lisan suhkru, kartulitärklise, segan läbi ning viimasena ka kookoshelbed, segu näeb juba väga ilus välja. Jätan ootele.

Nüüd panen ahju kuumenema 200 kraadi juurde ja eelküpsetan koogipõhja ära, umbes 10-15 min, kuni koogiääred kergelt pruunikad ja üldmulje ilus kuldne.

Kate: vahustatud muna, lisatud kookos

Et ootamisaega sisustada teen ma valmis katte, selleks munad kaussi, peale suhkur ja mikserdan niikaua kuni segu on õhuline ja hele, ikka 5-7 minutit kindlasti. Kui kate valmis, lisan kookoshelbed ja natuke soola ka.

Siis kui põhi ahjust väljas, kallan ma peale rabarberi-kookose segu (!ilma eraldunud vedelikuta!), siis kallan munavahu-kookose segu veel peale ja ahju 170 kraadi juurde küpsema. Nüüd sõltub väga palju ahjudest, ajaliselt sinna 25-30 minuti kanti jääb, aga mõni ahi kõrvetab pealt kohe selle munasegu ära, kui see juhtub siis alandada 150 kraadini.
Mul on juhtunud endal kõike seda :), aga siis aitab vana hea sõber – tuhksuhkur, millega liialt pruun pealispind ära peita.

Eelküpsetatud koogipõhi ja täidis

Lisatud kate ja valmis ahju minema

Ideaalis peaks kook olema pealt kuldne, rabarberid pehmed ja munasegu tahenenud. Kohe kuumalt teda lõigata ei saa, nagu enamus kookidega, aga pisut jahtunult on see ikka üks idekas kook :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*