Kringel – keedukreemi ja rosinatega

Täna on Eestile üks oluline tähtpäev, mida tuleks tähistada, lisaks on meie peres veel üks oluline päev, nimelt 33 aastat tagasi abiellusid mu ema ja isa, andis ikka kuupäeva valida, mis hiljem riigipühaks muutus :). Selle kõige puhul tegin ühe kringli, korraliku, magusa, täidist täis kringli. Loomulikult on kringli juures oluline, et ei tuleks välja kuiv ja kõva rosinasai, olen selliseid kringleid söönud ja jäävad ainult kurku kinni. Kuna see kringel on ülimahlane, siis pisut selle all kannatab väljanägemine, ma ei tee taigent nii kõva (lisan vähem jahu) ja panen vanakooli keedukreemi täidist nii palju kui mahub. Aga oluline on maitse ja pehmus, need on olemas :).

Vaja on:
30 g presspärmi
50 g suhkrut
250 ml piima
440-470 g jahu
1 muna
0,5 tl soola
3 tera kardemoni
100 g pehmet võid
2,5 peotäit rosinaid
portveini või mingit muud alkoholi
kaneeli – nii et mustab
1 muna määrimiseks

Kõigepealt tuleks välja võtta või (kui ta on külmkapis), sest on hiljem vaja pehmet võid. Järgmisena tuleks likku panna rosinad, mina kasutasin leotamiseks portveini, kuna ta oli mul olemas, ei soovita leotada vees, siis nad on eriti igava maitsega, sobib ka mingi liköör vms.

Pärm, 1 tl suhkrut, leige piim, pool jahukogusest

Siis tuleks liikuda edasi taigna tegemise juurde. Pärm kaussi, 1 tl suhkrut peale ja hõõruda vedelaks. Võtta kastrul ja soojendada piim, nii et piim oleks käesoe, kui on liiga kuum, sureb pärm, kui liiga jahe, siis tainas lihtsalt ei kerki, või on eriti uimane. Siis kaalu välja pool jahukogusest ja pane kõik kaussi kokku (pärm, suhkur, leige piim ja jahu). Sega segi, kata rätikuga ja lase kerkida kahekordseks, niikaua teeme keedukreemi valmis.

Keedukreem:
Vaja on:
250 ml piima
2 muna
200 g suhkrut
1 spl jahu
0,5 tl vanillikaunapastat

Munad, suhkur, külm piim, jahu

Võta kastrul ja vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa jahu ja külm piim ja mikserda korra veel, nii et kõik seguneks. Siis kuumuta segu, pidevalt sega vispliga ja jälgi, sest see paksenemine toimub äkki. Siis kui segu on valmis, lisa juurde vanillikaunapasta, sega läbi ja tõsta kuskile mujale kaussi jahtuma.

Valmis keedukreemile lisada vanillikaunapasta
Eelkerkinud taigen, vahustatud muna suhkruga, maitseained, ülejäänud jahukogus
Lisatud pehme või

Kui keedukreem on valma, siis tegeleme taignaga edasi. Selleks tuleks vahustada muna ja suhkur, see kallata eelkerkinud taignale peale, lisada maitseained (sool ja kardemon) ja segada kogu segu käega korralikult läbi, siis kui on tekkinud taignapall lisada pehme või ja sõtkuda veel edasi.

Lõpuks tekib selline plastiliini taoline taigen, ülipehme ja mõnus, kui seda ei teki, siis võib olla on jahu vähe (jahukogused võivad erineda, kuna munad võivad olla erineva suurusega), lisa vaikselt jahu, kuni tekib see õige konsistents.

Valmis rullimiseks

Siis ma võtan välja oma aluse, kus ma kõiki toredaid asju rullin ja hakkangi rullima. Ideaalne oleks saada nelinurkne kuju, aga ma ei viitsi kunagi rehkendada neid laiusi ja pikkusi. Ühesõnaga, on ta mul nagu ta on ja jätkame :D.
Kui on tainas laiali rullitud, siis mina esimese asjana panen kaneeli, nii et on pandud, kes ei ole kaneeli sõber, ei pea nii palju panema. Siis tuleks kurnata rosinad ja neid jahus veeretada. Siis tuleks tainas lõigata neljaks, kasutasin isegi joonlauda, silm ei seleta mul täpsust. Ja siis pole muud kunsti kui jaotada allaserva rosinad, keedukreem ja kokku rullida.

Kaks väiksemat taignariba panin omavahel põimingusse ja suured omavahel. Siis tuleks võtta ahjupann ja võiga kokku määrida/või kasutada küpsetuspaberit. Siis transportida pool kringlit ja pool kringlit pannile ja siis seal nad omavahel kokku põimida. Sellest on savi, et keedukreem välja piilub või mõni rosin kuskile kukub, kuna voolama ei hakka siit miski, sellepärast keedukreemi sisu ongi geniaalne :).

Vahetult enne ahju minekut, määrida lahtiklopitud munaga

Kui kringel on pannil, tuleks panna ahi sooja 200 kraadi juurde. Kui kuumus on saavutatud, on kringel jõudnud pannil piisavalt kerkida. Vahetult enne ahju panekut tuleks määrida lahtiklopitud munaga. Küpsetamisaeg oli umbes 15 minutit, oleneb ahjust ja kõigest muust, tuleb ise ikka jälgida ja kainet mõistust hoida, kui on ikka pruun varem, tuleks välja võtta.

Igatahes, kui ta küpseb, on aeg teha ka šokolaadiglasuur, mul abikaasa ütles, et ilma glasuurita ei ole mingi õige kringel, seega teeme selle ka ruttu valmis.

Šokolaadiglasuur:
Vaja on:
75 g tuhksuhkrut
2 tl kakaod
1 spl piima
15 g võid

Suhkur ja kakao sõeluda kaussi (ma ei viitsinud sõeluda ja ei juhtunud ka midagi hullu sellest), siis kastrulisse panna piim ja või, kuumutada, lisada tuhksuhkru-kakao segu ja segada, kuni on ühtlane. Siis panna kuskile ootele ja jälgida kringlit.

Kui kringel on valmis võib kohe glasuuri peale valada ja jahtuma jätta, glasuur valgub mõnusalt vahedesse ja pragudesse. Meil jahtus umbes 15 min, siis lõime hambad sisse ja sõime mis mühises. Minule piisas ühest tükist, sest oli olemas kõik, mida ühelt kringlilt ootad, ei pea sööma hunnikute kaupa, et tekiks küllastustunne.

Mõnus, palju palju õnne meile kõigile :)!

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*