Tuunikala steik + kookosriis + vürtsikas kaste

Enamus inimesi on tuunikala näinud ja söönud ainult konservist, häda pole sellel midagi, kuid sinna konservi pannakse need tükid, mis fileedesse ei kõlba, ehk siis teisejärgulised tükid. Minul on vahest vedanud ja oleme saanud jahutatud tuunikala osta otse neilt kes seda kala poodidesse ja restoranidesse edasi müüvad. Värskus on kala juures ülioluline, kuna see peljatud kalalõhn puudub värske kala juures täielikult. Ma olen seda sama rooga teinud vist juba paar aastat ja see on selline kombo mis meie pere jaoks toimib ja on ülimaitsev ka.

Vaja on:
2 tuunikala fileed
musti ja valgeid seesamiseemneid
1 kookospiim
kookospiima purgi täis riisi
kookospiima purgi täis vett
Kastmeks:
1 tšilli
pöidlasuurune ingver
2 spl sojakastet
1 spl kalakastet
2 tl suhkrut
poole laimi mahl
pisut vett

rohelist sibulat või murulauku kaunistuseks

Valmis kaste

Kõigepealt ma teen valmis kastme, et maitsed jõuaksid seguneda. Selleks ma hakin tšilli ja ingveri (kui ingverikoor on sile ja ilus, pole vaja teda koorida, pidi olema diureetiline toime, nii et kasulik), keda häirib, koorigu aga ära. Siis ma lisan kaussi, soja, kalakastme, suhkru, laimi mahla ja pisut vett. Segan nii kaua kuni suhkur on lahustunud ja enam ei krigise vastu kaussi. Siis jätan ta seisma.

Liigun edasi riisi juurde. See on alati toimiv riisikeetmise viis, kuid tal jääb pisut magus alatoon, tänu kookospiimale, mis meile sobib ja siia roale, kuna kaste on soolakas-vürtsikas ja pärast toimivad omavahel ülihästi. Ühesõnaga see riis sobib eriti hästi vürtsikate roogade juurde, mahendab ja tasakaalustab.
Lisan siis kookospiima kastrulisse, panen selle sama purgi täis riisi ja veel sama purgi täis vett, kõik kastrulisse ja keema. Ilma kaaneta!

Kuni riis keeb, liigun edasi tuunikala juurde. Praadides ta muutub selliseks hallikaks, mis ei ole minu arust väga ahvatlev, selleks ma katan ta küljed mustade ja valgete seesamiseemnetega, mis annavad ilusa värvi ja ka maitset juurde. Lisan seemnetele ka pisut soola, keerutan lihatükid seal läbi ja jätan seisma.

Seemnetega kaetud fileed

Panen panni kuuma, lisan ka pisut õli. Kui pann on kuum, siis lisan tuunikala steigi ja praen üheltpoolt 2 min ja teiseltpoolt 2 min, see aeg oleneb tüki paksusest, siis selle ajaga jääb ta piisavalt küpsenuks keskelt (minu jaoks). Siis tõstan ta taldrikule puhkama.

Selleks ajaks peaks riis olema valmis, mina tõstan ta tavaliselt tulelt ära siis kui ta on veel pisut vedel, kuna järelküpsemine toimub edasi ja kui seda vedeliku pole, siis jääb riis kuivaks. Mulle meeldib see riisikeetmis viis ka seetõttu, et ei pea kurnama midagi, jess :D.

Siis polegi muud kunsti, kui kõik lauale tõsta, riis, kaste ja tuunikala ning lasta igalühel endale kausitäis sättida, kes tahab rohkem kala, rohkem riisi, vähem kastet, mida iganes, see võimalus ise valida on väga mugav :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*