Kurgisalat purki

Kanged marinaadid, kaua keetmist/kuumutamist aitavad meil köögivilju ja kõiki muid toredaid saadusi säilitada ka nendeks pikkadeks ja pimedateks talveöödeks. Kuid mingit moodi tahtsin ma ka kurgi värskust purki panna, tegin siis sellise hoidise mis on täpselt värske ja marineeritud kurgi piiril. See, et ma ei pane ülearu äädikat ja kuumutan teda minimaalselt, muudab teda pirtsakaks säilitamise suhtes aga õnneks meie perele läks see salat väga peale, nii et on lootust et süüakse enne ära. Säilitamise suhtes aitavad kaasa steriliseeritud purgid, kaaned ja hea hoiuruum, sahvri/keldri puudumisel võib neid hoida külmkapis.
Kes igatseb kurgile juurde tšilli särtsu, siis olen teinud ka tšilliseid kurke – purki.

Vaja on:
1 kg kurki
2 küüslauguküünt
1 sibul
2 spl jämesoola
2,5 spl suhkrut
1,5-2 spl äädikat 30%
2,5 dl vett
1 spl sinepiseemneid
1 spl musta terapipart
peotäis tilli, varsi, õisikuid

Mina kurke ei koori, kuna siis on nad ilusamad, pesen lihtsalt korralikult ära. Siis lõikan ära sabakesed, millega nad taime külge kinnituvad ja lasen läbi köögikombaini viilutamisketta. Panen kurgid kõrvale ja valmistan kõik muud produktid ette.
Koorin ja hakin suvaliselt küüslauguküüned, sibula ja tilli.

Otsin välja purgid ja kaaned, ning asetan nad ahju 100 kraadi juurde steriliseeruma.
Siis võtan poti, kuhu arvestan välja vee, äädika, soola, suhkru, sinepiseemned ja musta terapipra. Lisan hakitud küüslaugu, sibula ja tilli. Kuumutan neid pisut aega, umbes 2-4 minutit ja siis lisan korraga viilutatud kurgid ja keeran kohe pliidil tule kinni. Segan läbi kurgid ja marinaadi, ning hakkan neid kohe kuuma purki panema.

Kõik komponendid potis, vaja kuumutada ja siis lisada kurk

Panen nad päris tuugalt kurgiviile täis aga ülearu ei suru, oluline on, et jätkuks marinaadist purgikaelani, sest õhku kurkide vahele jääda ei tohi – siis ei säili nad kohe päris kindlasti. Ma laotan kurgid järjest purkidesse ära ja siis viimasena kallan peale potipõhja jäänud marinaadi. Siis kuum kaas peale ja korraliku jõuga keeran kinni.
Lasen neil pisut aega jahtuda ja siis transpordin nad külmkappi, sest praegusel ajal on meie sahver liiga soe, sügise paiku leiavad kurgisalati purgid tee sahvririiulitele igasuguste teiste toredate hoidiste vahele.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*