“Vale kirsimahl” ehk

Aroonia-ebaküdoonia-kirsilehe mahl. Aroonia põõsas oli see aasta marja-kobaratest lookas, ebaküdooniaid (meie põhjamaa-sidrun) nii palju polnud kui mõni aasta aga sain ikka paraja koguse ning kirsilehed, mis niikuinii sügise saabudes maha langevad. Kõik panna potti ja ongi olemas mahl, mis on pungil vitamiinidest. Talvel mulle näiteks ei meeldi juua heledaid mahlu (õunamahl), aga isegi lausa isutab selliste tumedate järgi, sest talvel on vaja toidust ja joogist saada topelt-toetust, et püsida terve ja rõõmus :).

Vaja on:
kaks kolmandikku arooniaid
ebaküdooniaid
paar peotäit kirsilehti
vett
pisut suhkrut

Koguseliselt tuleb teha täpselt nii nagu põõsa otsas on, ei viitsi ega taha grammilise täpsusega teha. Arooniaid korjasin kääridega kobaraid  naksates, siis ei läinud marjad käes puruks ja käed jäid ka puhtad. Ebaküdooniad lihtsalt viilutasin ja lisasin potti.

Kirsilehed panin tervelt.
Siis ma lisasin vett, nii palju et näha pole, aga kui rusika jätad marjade peale ja sõrme lükkad marjadest läbi, siis tunned vett, see oli minu jaoks paras kogus.

Lisatud vesi, mida ei näe aga sõrmega saab katsuda 🙂

Siis pliidile ja keema, umbes 20 lasin podiseda, keerasin tule kinni ja panin kaane peal ja jätsin seisma. Mul läks tegelikult tegemise-isu üle, nii et ma lasin lausa öö läbi seista tal omas mahlas. Kellel isu üle ei lähe, siis piisab 3-4 tunnist kui mahl välja tuleb. Kuna aroonial on selline spetsiifiline mõrkjas maik, siis mahla välja kurnates, ei ole mõistlik marju puruks teha, siis see kibedus jääb marjade sisse ja mahl jääb ise mõnus (kuid ikkagi spetsiifiline). Ütleme nii, et laste lemmik see mahl ei ole (ka mulle see lapsepõlves ei maitsenud).
Kui on mahl välja kurnatud, siis tuleb lasta segul keema minna, panna pisut suhkrut, purgid 100 kraadi juurde ahju kuumenema ja siis kuum mahl kuuma purki ja valmis ta ongi.

Isetehtud mahlad oma aias kasvavatest viljadest on lihtsalt NIIII head, et ma tunnen kõigile neile kaasa, kellel seda võimalust pole ja kes peavad/tahavad osta poemahlu (kus on ainult sees värviline suhkru-vesi). 🙂

Eraldame marjad mahlast

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*