Sült

Mulle väga meeldib sült, teda ise teha ei ole väga armas ja meeldiv aga ma ei kavatsegi olla mingi printsess keda seajalad hirmutavad, lõpptulemus on alati seda vaeva väärt (ei pea vist enam mainima, et poest ma enam ammu sülti ei osta, kuna ükski pole nii hea). Kõige olulisem on usinalt jalgade puhastamine ja kupatamine, et ükski karvake vms ei satuks lõpptulemusse. Ja kuna ma olen kontrollifriik toidutegemises, siis ei usalda ma teiste sülte üldse, sest ma ei tea kui usinad nad on olnud, teen ikka ise, söön rõõmuga ja ilma kartuseta :).

Vaja on:
4 seajalga
ideaalis 1 koot (kuid lihapoes polnud), asendasin liharohke tagaküljega u 1,5 kg
2 porgandit
5 sibulat
5 loorberilehte
peopõhjatäis musta pipra teri
peopõhjatäis vürtsi teri
mitu-mitu korralikku peotäit soola
1 peopõhjatäis purustatud musta pipart
Poolitatud jalad
Kõigepealt siis tuleks lõigata seajalad pooleks, niikaugele lõikad noaga kuni tuleb vastu kont, siis murrad ta pooleks ja lõikad lahti. Lahtilõikamine kiirendab protsessi.
Kupatatud, kuid veel karvased
Siis tuleks seajalad ära kupatada, et saaks nad korralikult ära puhastada. Selleks jalad potti, vesi peale ja keema lasta, keeta paar minutit. Siis ära kurnata ja jalad külma vee all ära pesta.
Järgmisena tuleks korralikult ja kriitiliselt tooraine üle vaadata, kõik ära lõigata või maha kraapida mida ei taha süüa. Mina lõikasin kõik kohad kus oli pisut karvane ära, et lõpptulemus oli sile ja puhas kupatatud jalg.
Eemaldasin mida süüa ei soovi
Järgmisena tuleks jalad uuesti panna potti ja nüüd võiks lisada ka lihatüki, vesi peale ja keema. Alguses kõva temperatuur, et hakkaks vahtu tulema, alguses on selline hallikas vaht, mis tuleks ära riisuda, hiljem kui on valge vaht võib lisada kõik maitseained ja temperatuur maha keerata, et podiseks mitte ei keeks hullupööra.
Porgandid koorisin ja lõikasin paksemad ribad, sibul on nii kuis on, annab ilusa kuldse tooni puljongile ja loomulikult loorber, pipar ja vürts, ilma milleta ei saa ühtki õiget sülti ega puljongit. Koos maitseainetega lisasin ühe korraliku peotäie soola, hiljem lisan veel ja maitsestan lõplikult.
Podisenud 4 tundi
Siis mul need jalad koos liha ja maitseainetega podisesid madalal tulel umbes 4 tundi, selleks ajaks olid jalad täiesti pehmed, et sai luu küljest liha kätte.
Siis kurnasin jalad ja liha alusele, kus ta sai pisut jahtuda, ning kurnasin puljongist välja kõik maitseained, et jääks alles selge leem.
Järgmisena tuleb kutsuda appi lõikuma see kes veel tahab sülti süüa, mul üks abiline tuli. Tuleb kriitilise pilguga välja nokkida kõik suuremad ja väiksemad luutükikesed, sest muidu süldi sees on nad hiljem ebamugavad ja suures hoos närides võib mõni hambakild luule järgi anda. Me lõikasime tükikesed pisikeseks, kes soovib võib ka suuremad tükid jätta.
Tükeldamine ning luude eemaldamine täies hoos
Siis lihatükikesed uuesti leeme sisse tagasi ja uuesti keema, nüüd on ka lõplik maitsestamisaeg, lisasin veel paar peotäit soola ja peopõhjatäie purustatud pipart. Soola peaks olema pisut rohkem kui tavaliselt, sest muidu jahtununa võib ta jääda maitsetu. Mõnikord oleme me ka selles faasis lisanud küüslauku, mis annab ka väga mõnusa aroomi ja maitse juurde, seekord me ei lisanud.
Ühele kausikesele tegin kaunistuse
Kes tahab oma sülti kaunistada, siis peaks samal ajal kui sült keema tõuseb, välja otsima kausikesed ning põhja oma kaunistuse ära tegema, ma kasutasin siis puljongist välja kurnatud porgandit, pipra ja vürtsi teri, ma panen tahtlikult pipraterad süldi sisse tagasi, sest mulle meeldib piprane üllatus :).
Siis kui sült on keemistemperatuuri saavutanud, tuleks kausikesed kuuma süldiga täita ja viia jahtuma. Oluline nipp, mida mul Ema on alati teinud, on alguses kulbiga pealt ära võtnud rasvakihi ja pannud see eraldi kaussi, siis on rasvakiht ainult ühes kausis, mitte jaotatult kõigi peal.
Valmis minema jahtuma (vasakpoolne ülemine on rasvakauss)
Järgmine päev on mõnus võtta oma tehtud sülti ja süüa kartuli kõrvale või niisama. Kindlasti lisada ka pisike äädikatilk, mis annab selle viimase lihvi :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*