Glögi

Väga paslik külma ilma jook, kuhu on sisse pandud kõik mõnusalt aromaatsed ja maitsekad vürtsid, mis kindlasti ei jäta mitte kedagi külmaks (mitmes mõttes :). Lihtne teha ja üllatada oma armsamaid lähenevatel pühadel. Lugesin, et vanamoodsat glögi tehakse Rootsis veini, viski ja valge rummiga, nii et kui tulevad külalised kes eriti ei meeldi, on võimalik pidu vanamoodsa glögiga kohe ära lõpetada, sest vein, viski ja rumm tunduvad soojana koos olles eriti vikatid. Mõnele meeldib glögile veel lisada viina ja brändit, omg. Alkoholivaba glögi saab sama retsepti järgi, lihtsalt vein asendada tumeda või heleda (eelistavalt) koduse mahlaga.

Vaja on:
1 pudel portveini (750ml)
1 kaneelikoor
2 kardemoni kupart
pöidlasuurune tükk värsket ingverit
2 nelgi kupart
1 apelsinimahl + koor
4 tera vürtsi
4 tera musta pipart

Kõik vajalik

Kuna portvein on ise juba magusama maitsega, siis ma rosinaid ei lisa, kes kasutab natuke hapukamat veini, saab lisada 1-2 peotäit rosinaid, nad annavad magusust juurde.

Kõigepealt siis otsida välja kõik vajalik. Siis koorida apelsin, tegin seda tavalise kartulikoorimisnoaga, sai täpselt kätte oranži osa (sest valge osa on tsitrulistel kibe) ja siis pigistasin apelsini viimseni kuivaks. Järgmisena viilutasin ingveri. Siis võtsin välja oma armsa uhmrikese ja panin sinna kaneelikoore, kardemoni kuprad, piprad, vürtsid ja nelgid, ning lõin neid paar korda nuiaga.
Siis võtan poti, kuhu kallan veini, lisan apelsinimahla, apelsinikoore, ingveri ja uhmerdatud vürtsid.

Õrnalt tambitud vürtsid

Nüüd tuleb lasta segu kuumeneda 60-70 kraadini, kasutasin selleks termomeetrit. Siis kui see kraad oli saavutatud võtsin poti pliidilt ja lasin tal koos nende mõnusate maitsetega kaane all potis seista kuni ta täitsa ära jahtus, läks ikka paar tundi. Siis kui segu on jahtunud kurnasin ta läbi sõela.

Siis kui läheb joomiseks, tuleb ta uuesti üles soojendada (aga mitte keema lasta!) ja valmis ta ongi.
Kui tahad ennem valmis teha segu, siis hoiusta valmis jahtunud kurnatud glögi purki või pudelisse, kui külalised tulevad või endal tekib isu, saab kohe head sooja glögi teha.

Valmis kuumutamiseks

Võib olla on mõni poes müüdav glögi ka hea (ma ei vaevu enam ostmagi), aga enamasti on sinna lisatud liiga palju suhkrut ja liiga vähe maitset, kui tahad ikka midagi head, tuleb ise teha, siis on asjad jonksus :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*