Lihavõiku

Tegin siis ükspäev metssea jalast korraliku prae, millest tekkisid ka ülejäägi, naljalt ikka neli inimest tervet suurt jalga ära ei söö. Tuleb siis nutikalt veel mitu päeva seda liha perele sisse sööta, aga igasuguses erinevas võtmes. Otsustasin teha korraliku lihavõileiva, mida saab loomulikult ka kiirtoidu kohtadest osta, kuid mina saan teha ta oma maitse järgi ja kontrollida toiduainete kvaliteeti, olen väljas söömise kohapealt üleüldse pisut kontrollifriigiks muutunud, sest ma ei tea täpselt kustkohast ja millal neil kaup tuli ja mis seisus ta on. Ühesõnaga tuleb jällegi ise teha, siis on asjad kontrolli all :).
Koguseliselt piisas kas kahele väga näljasele või kolmele vähem näljasele.

Vaja on:
praeliha ülejääke
1 baguette ehk prantsuse sai
paar peotäit cheddar juustu
paar peotäit mozzarella juustu
1 mugulsibul
äädikat
suhkrut
tomativiile (kas siis kirsstomatist või suurest)
salatilehti (frillice on ilus)
majoneesi (u 40% kastme kogusest)
10% hapukoort (u 60 % kastme kogusest)
2 tl täistera sinepit
pisut sügavkülmutatud tilli
sool;pipar

Alati peaks sellises suurel võileival olema midagi marineeritud, kas siis hapukurk, oliivid, küüslaugud, mida iganes. Mulle meeldib kasutada oma sibulat ja ta lihtsalt äädika ja suhkruga segi segada, kuna sibul on ülikasulik ning aitab võidelda bakteriaal- ja viirushaigustega (mida praegu liigub palju ringi).
Selleks tuleks võtta 1 sibul, lõigata temast rõngad, segada 1 spl äädika ja 1 spl suhkruga. Siis omavahel kõik korralikult ära segada, võib seda sibulat käega isegi pisut muljuda ja siis jätta seisma. Minu jaoks tuleb see sibul parajalt äädikane, aga igaüks saab ise oma maitse järgi timmida. Kui läks äädikat liiga palju, saab suhkruga tasakaalustada.

Valmis ahju minema

Nüüd siis ahi 220 kraadi juurde soojenema.
Siis saab edasi liikuda baguette juurde, ta tuleks lõigata pooleks aga nii et kaks poolt jäävad ikkagi üksteise külge ja siis pisut alla suruda, et tekiks nagu eriti veider liblikas. Siis ühele poolele panin ma paar peotäit mozzarellat ja cheddarit, teisele poolele panin lihalõigud, mis on eelnevast praest ülejäänud. Siis tuleks ta panna ahju ja lasta tal seal niikaua olla kui juust on sulanud ja sai soe ja krõbe (umbes 5-6 min).

Kõik kastmeks vajalik

Selle aja jooksul teen ma valmis kastme, segan kokku hapukoore, majoneesi, täisterasinepi, tilli, soola ja pipra. Maitsen, kas on okei ja jätan seisma.

Vaja lisada veel salatilehed ja voila 🙂

Siis lõigun tomatid ja valmistan ette salati.
Selleks ajaks on kindlalt ahjus oleval saial juust sulanud ja sai soe. Võtan ta välja ja jätan pisut ajaks seisma.
Siis hakkan teda täitma, lihapoolsele osale panen kastet, sätin peale tomatid ja sibulaviilud, viimasena lisan ka salatilehed ja panen mõlemad saiapooled kokku. Lasen pisut aega veel seista ja ongi aeg hakata nosima.
Vabalt võib teha teda ka tööle või ükskõik kuhu kaasa ja need kes jälgivad kaalu, võivad sama võiku teha näiteks täistera ciabatta vahele :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*