Sefiiritort

Tegin sefiiritorti mitmel põhjusel, esiteks on see meie peres kindel hitt ja teiseks tundus, et vähemalt laual peaks olema midagi valget ja õhulist, sest õues on ainult poriväljad. Rikastada saab seda torti koduste keedu-ja toormoosidega. Tegin kaks erinevat koogipõhja: liivataignast ja tavalise biskviidi, kokku sobivad nad eriti hästi :).

Põhjad saab ka loomulikult päev varem valmis küpsetada, mis kiirendab järgmisel päeval tordi kokkupanekut.
Vaja on:
Liivapõhi:
160g jahu
50 g suhkrut
1 muna
100 g külma võid

Liivapõhja komponendid
Liivapõhi valmis ahjuks
Mina alustan kõigepealt liivapõhja tegemisest. Selleks kaalun kõik komponendid kaussi ja näpin nad kokku, võib ka laual kokku hakkida noaga, kuidas kellelgi mugavam. Siis kui on moodustunud ühtlane pallike, tuleks ta 15 minutiks kilesse ja külmkappi panna. Kui see aeg on möödas, tuleks ahi 220 kraadi juurde kuumenema panna ja rullida liivapõhi küpsetuspaberil 23 cm suuruseks. Mõõtmiseks kasutasin lahtikäiva koogivormi põhja. Siis ahju ja küpsetada kuldpruuniks, umbes 5-7 minutit.
Kui on valmis siis tõstsin esikusse jahtuma.
Samal ajal kui liivapõhi on ahjus, alustan biskviittaigna tegu.
Biskviit:
3 muna 
80 g suhkrut
50 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
23 g tärklist
Munad ja suhkur
Biskviit valmis ahjuks
Ahju temperatuuriks tuleks sättida nüüd 190 kraadi. Vooderda ka koogivorm küpsetuspaberiga. Siis munad ja suhkur kaussi ning anda hagu, umbes 13-15 minutit, kuni on tugev, hele vaht. Teises kausis sega kokku kuivained: jahu, küpsetuspulber ja tärklis. Siis sõelu kuivained munasegusse ja kiirete liigutustega käega ülevalt alla tõsta segu segamini, et ei jääks tükke. Siis kalla vormi ja küpseta umbes 13-15 minutit.
Kui on valmis, tõstsin esikusse jahtuma.
Kui põhjad on valmis ja jahtunud, alustan kokkupanekut.
Vahele:
2 banaani
maasika toormoosi
50 ml piima (biskviidi immutamiseks)
Kõik vajalik, et ühendada põhjad
Liivapõhja tõstsin kohe tordialusele, sest hiljem on teda võimatu tõsta. Biskviidi keerasin ümber ja immutasin umbes 50 ml piimaga, sest piim ei tee biskviiti jaburalt magusaks nagu teevad mahlad ja siirupid.
Siis viilutasin banaanid, laotasin nad koos maasika toormoosiga liivapõhja peale ja saingi tordi kokku panna.

Kuid nüüd hakkab kõige maitsvama osa valmistamine, milleks on loomulikult

Sefiir:
6 munavalget (munakollased kasutasin ära laimikoogis)
400 g suhkrut
160 g vett
2 tl sidrunhapet (tuleb hapukas sefiir, mis meile sobib)
Kõigepealt tuleks alustada suhkrusiirupi keetmisest, selles panen kastrulisse 350 g suhkrut ja 160 g vett ning lasen pliidi peal podisema.
Kuna mul on köögiabiline mis aitab mul sefiiri teha, siis ma saan mitut asja korraga teha, selleks panen vahustama 6 munavalget. Kui on tekkinud juba selline valge kõvem vaht siis lisan 50 g suhkrut, see aitab stabiliseerida munavalget ja sefiir tuleb kindlapeale välja. Lasen masinal usinalt edasi vahustada.
Vahustatud munavalged ja 50 g suhkrut
Suhkrusiirup peab küündima 118 kraadini, ehk kuuliproovini, minul õnneks on kraadiklaas aga kellel pole, saab külma vee sisse tilgutada suhkrusiirupit ja kui teda sõrmede vahel saab palliks voolida, on ta valmis.
Valmis sefiir
Siis kui siirup on oma temperatuuri saavutanud, tuleks teda peene nirena munavalge sekka lisada. Kui see on tehtud, lisasin ma oma masinale vunki juurde, lisasin sidrunhappe ja lasin tal umbes 10 minutit peaaegu täisvõimsusel töötada, et ta saavutaks tihke vahu konsistentsi.
Siis kui sefiir on valmis, panin ma ta kotti ja sakilise tüllega kaunistasin oma tordi nii nagu oli tuju. Pisikene kausitäis jäi ka üle tordi kaunistamisest, kuid see kadus nagu vits vette. 🙂
Valmis tordike :).
Neile kes vaatasid Eesti Parima Pagari 2016 5. osa, siis põhjus miks mul sefiir välja ei tulnud, oli kakaopulbri lisamine, kakao sees olev õli reageerib munavalgega nii, et sefiir läheb vedelaks. Tahtsin kasutada kakaod just sel eesmärgil, et vältida toiduvärvide kasutamist, tagant järgi oleks muidugi võinud teha ka valge koera. Õppetund missugune :)! 

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*