Sotšnik ehk vaarak

Ehk kohupiimatäidisega hapukoore muretaignast valmistatud poolkuukujulised pirukad. Ma arvan kui neid pole ise teinud, siis ostnud või maitsnud on kindlasti enamus. Aga selles saiakeses on väga palju meeldivat, taigen on nii krõbe kui pehme ning täidiseks on kohupiim, millega saab peaaegu iga eestlase ära osta.
Loomulikult ma ei hakanud ka peenutsema, et teha poes müüdavate sarnaseid, vaid tegin topelt koguse kohupiimatäidist, sest alati on teda poes müüdavates saiakestes liiga vähe olnud.
Koguseliselt tuleb mul alati kas 11 või 12 pirukat, oleneb kui usin rullija olla.

Vaja on:
Taigen:
100 g toasooja soolast võid (kui kasutad magedat võid, lisada kindlasti kuivainetesse soola)
175 g suhkrut
1 muna
115 g hapukoort
400 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

Toasoe või ja suhkur

Alati kui ma sotšnike teha tahan, võtan ma juba õhtul või välja, et ta oleks hommikuks pehme.

Märjad ained ja kuivained vaja ühildada

Tulebki alustada taigna tegemisest, kuna ta peab peale kokku segamist vähemalt 30 min olema külmkapis.

Võiga segatud suhkur, lisatud muna ja
hapukoor
Valmis taignapall külmikusse

Vaja on toasooja võid segada suhkruga, seda ei saa päris vahustamiseks nimetada, aga segu tuleb niikaua segada, kuni suhkur pole enam üksinda. vaid on võiga kokku läinud üheks massiks.
Siis lisada muna, hapukoor ja segada segi, ühtlaseks teda ei saa. Teise kaussi kaalu jahu ja lisa küpsetuspulber ning sega segi. Nüüd tuleb kuivained lisada või-muna-hapukoore segule ja segada. Lõpuks käega nii palju sõtkuda, et tekiks taignapall, see tuleks keerata kilesse ja panna külmikusse vähemalt 30 minutiks, aga mul on ta tavaliselt kauem olnud, sest vahepeal on muud põnevat ka teha. 🙂

Siis tuleb liikuda täidise juurde, oluline on et kohupiim oleks ka toasoe, muidu läheb või klimpi (olen selle vea juba teinud).

Vaja on:
Täidis:
25 g toasooja soolast võid
50 g suhkrut
25 g lahtiklopitud muna (pool muna täidisesse, teise poolega tuleb pirukaid enne ahju panekut määrida)
400 g toasooja kandilist tavalist teralist kohupiima (2 pakki)
0,5 tl vanillikaunapastat
40 g jahu

Kõik täidise komponendid välja arvatud jahu

Kõigepealt siis kaaluda välja või, talle juurde suhkur, muna, kohupiim ja vanillikaunapasta, siis segada kõik ühtlaseks ja viimasena juurde lisada jahu, segada kuni on ühtlane mass.

Kuna see muretaigen on väga pehme, siis tema rullimine on pisut keeruline, ta kipub tööpinna külge kinni jääma, see tuleb lahendada lihtsalt suurema hulga jahuga.

Mul kahjuks lainelise äärega lõikurit polnud, seega peab
sirge äärega leppima 🙂

Tööpind jahuga kokku, ning vaikselt taignarulliga rullid ta laiali, mina mingeid millimeetreid ei jälgi aga öeldakse, et umbes 3-4 mm ta peaks olema. Siis tuleks lõigata millegi ümmargusega välja ringid, panna sisu 1 kuhjaga spl ja voltida poolkuuks, ning asetada küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Siis kui mõni on tehtud, võib ka ahju 210 kraadi juurde kuumenema panna.
Siis tuleb taigen uuesti kokku mätsida ja uuesti rullida, nii kaua kuni taigen on otsas.

Naeratavad vaarakud on ahjuks valmis

Siis määrida kokku munaga (mis jäi täidise tegemisest üle). Ja siis ahju 15-20 minutit, oleneb ahjust. Kuid mina kipun sinna 15-16 minuti kanti alati, jälgin et põhi oleks pruun ja jahtudes nad niikuinii tahenevad mõnusalt, kivikõvaks pole mõtet küpsetada.
Ahjust välja võttes jätsin ma nad paariks minutiks veel ahjupannile ja siis tõstsin restile jahtuma, et alt higistama ei hakkaks. Supsutasin ka pisut tuhksuhkrut peale :).

Minul on millegipärast selline lapsepõlve mälestus, et kui ma sõin vaarakut siis alati jõin ma kõrvale Tartu limonaadi, see kombo meeldis mulle nii metsikult, et vahest teen sellist lapsepõlve meenutust nüüdki :).

2 kommentaari

  1. Sinu postitus oli nii ahvatlev ja tegemine tundus ülilihtne, nii et tegin järele 😉 Tõesti väga maitsvad! Kindlasti lähevad kordamisele.

  2. Oi kui tore! Siis on mu postitus asja ette läinud :).

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*