Pesto pasta

Ilus roheline, maitseküllane, kiiresti valmiv suvine söök. Pesto tegemine ei ole absoluutselt keeruline, on vaja mõni nüanss enda jaoks läbi mõelda ja valmis ta ongi. On olemas klassikaline basiilikupesto – pesto genovese, mida mina juba rikun, kuna ei eelista ega kasuta oliivõli, vaid hoopis kodumaist rapsikat. Seega võib asendada piiniaseemned näiteks india pähklite, või makadaamiapähklitega, või teha kombo, mul kõik läbi proovitud ja soovitan teilgi katsetada :).
Kogused on mul suured, kuna kogu kasvuhoone basiilik tahtis korjamist ja uuendamist.

Vaja on:
Basiilikulehti ja nooremaid pehmeid varsi
Soola
Rapsiõli
Parmesani juustu tükikesi
Küüslauku (1 küüs 1 suuure basiilikupeotäie peale)
Röstitud piiniaseemneid ja makadaamiapähkleid
Spagette

Basiiliku saak

Klassikaliselt tehti pestot uhmris, pesto otsetõlkes tähendabki midagi purustama/uhmerdama. Kuid mina nii usin ei ole ja toetun tänapäeva tehnikale. Kasutan selleks kannmikserit, mis mul selle koguse ilusasti ära mahutab.

Kõigepealt panen ma panni kuuma ja röstin ära seemned/pähklid, ilma igasuguse rasvaineta. Segu tuleb pidevalt jälgida, kuna kõrbema läinud seeme/pähkel võib kogu pesto kibedaks muuta. Kui pähklikesed on piisavalt saanud kuuma, neist eraldub õrn õlikiht ja värv on kuldne, võib nad kaussi jahtuma seada, panni peale jättes küpsevad nad edasi.

Kõik pesto komponendid kannmikseris

Siis pesen basiilikulehed ja nõrutan suurema vee ära, siis surun ta suhteliselt tihkelt mikseri põhja ja lisan muud komponendid: parmesani juustu, küüslaugu küüned, pisut jahtunud pähklid/seemned ja soola. Soolaga ei maksa alguses liialdada, sest juust on ka ise soolane, hiljem saab alati juurde panna.
Viimasena kallan segu üle rapsiõliga, nii et masin saaks ilusti tööle hakata. Kui segu on valmis, maitsen ja mõtlen kas olen konsistentsi ja maitsega rahul.

Valmis pesto purgis ja valatud õli peal.

Kui olen rahul, kallan ma segu purki, aga mitte ääreni, vaid jätan ruumi ka õli jaoks, mis toimib säilitajana. Purke tuleks hoida külmas ja pestot usinalt tarbida. Peale pesto pasta sobib ta väga hästi kokku tomatiga ja mingisuguse saiatootega, ideaalne suupiste või kerge lõunaeine.

Pesto pasta jaoks ma keedan spagette, mis on minu lemmiksort pestoga süües, loomulikult sobivad kõik muud ka, mis endale rohkem meeldib.
Keedan spagetid ära, jätan pisut keeduvedelikku põhja (paar spl täit) ja segan pesto kuuma pasta hulka, lisan veel pisut soola ja värskelt jahvatatud pipart ja söök valmis saigi :).

Värv ja konsistents olenevad suuresti mis masinat või töötlemisviisi kasutada. Mõni masin on võimsam ja teeb peenemaks, teine jällegi jätab suuremad tükid, mistõttu segu ei pruugi nii heleroheline tulla. Igaühe enda katsetada ja järele proovida :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*