Igasuguste riikide igasugusel kujul pelmeenid ruulivad täiega, mulle meeldivad üldse igasugused täidetud taignataskud. Wontonid on hiinapärased pelmeenid, mida võib nii aurutada, praadida, lisada supile jne. Sisu varieerub ka seinast seina, täpselt igaühe maitse järgi, mina tegin sealiha ja kreveti täidise, mis on wontonite puhul ka üks populaarsemaid.
Selle koguse peale sain ma umbes 30-35 praetud wontonit (pakis on tainalehti rohkem, nii et mõni leht jäi ka üle).
Vaja on:
1 pakk wontoni-tainalehti
200 g krevette (kasutasin soolvees)
200 g seasisefileed
4 spl sojakastet
1 spl õli
0,5 spl seesamiõli (valikuline, aga mulle meeldib, annab aroomi)
1 spl riisiäädikat
1 pisike tšilli
pöidlasuurune tükk ingverit
2 peotäit rohelist sibulat
Praadimiseks õli
Kõik peale rohelise sibula |
Kõige lihtsam on kasutada köögikombaini ja seal endale segu valmis vuristada. Selleks ma panen sinna seasisefilee, krevetid, soja, õlid, tšilli, riisiäädika ja ingveri, ning lasen masinal töötada niikaua kuni segu on hakkliha taoline mass. Siis lõikan noaga rohelise sibula ja lisan ka selle segule. Wontoni täidis ongi valmis, nagu niuhti.
Valmis täidis |
Järgmisena võtan ma ühe tainalehe ja panen sinna 1 tl sisu keskele, teen tainaääred veega kokku, et servad kokku kleepuks ja tõstan eemale (voltimise kunsti ma ei oska, nii et teen klassikaliselt kolmnurksed). Kordan kuni kõik on tehtud. Järgmisena panen panni tulele ja lisan nii palju õli, et pannipõhi oleks ilusti kaetud. Siis praen nad kuldpruuniks mõlemalt poolt ja ongi valmis. Oluline on ka, et kuumust seest ilusti läbi tõmbaks.
Wontonite meisterdamine |
Mina tegin kõrvale veel dipikastme milleks kasutasin: Ploomikastet + sorts sriracha kastet.
Väga mõnusad, õrnalt vürtsikad, krõbedad pelmeenid siia pimedasse talveõhtusse. 🙂