Šokolaadikook muretainal

Või teisisõnu chocolate tart. Mõnusalt võine, õrna mandlimaiguga muretainas, peal pehme ja külluslik läikiv šokolaad. Siia passib väga hästi väljend less is more, ehk vähem on rohkem. Ühest tükist piisab täielikult isude rahuldamiseks. Teda saab valmistada suhteliselt ruttu, tahenemisaeg ei ole ka teab mis pikk. See on täpselt minu masti küpsetis, konkreetne ja maitsev, kuid khm-khm ka suhteliselt rammus :).
Lahtikäiv ümmargune koogivorm – diameeter 28 cm, kõrgus 2,5 cm.

Vaja on:
Põhi:
50 g mandlijahu
200 g nisujahu
100 g tuhksuhkrut
140 g külmkapi külma soolast võid
1 keskmine muna

Jahud, suhkur ja külm või
Lisatud muna

Taina kokkusegamiseks kasutan köögikombaini, kõige kiirem ja mugavam, kuid saab hakkama ka käsitsi. Kaalun kombaini jahud ja suhkru ja lasen neid seguneda, lisan siis või ja lasen uuesti masinal käia, kuni on puderjas mass. Siis löön hulka ühe muna ja lasen masinal niikaua töötada kuni masin viskab taina ühte kohta kokku. Siis tõstan ma ta välja küpsetuspaberile ja vormin ta palliks, siis surun ta kätega lapikuks ja tõstan teise küpsetuspaberi tüki peale ja rullin tainarulliga ta paraja suuruse ja paksusega tükiks, mõõdan seda oma lahtikäiva koogivormiga.

Kahe paberi vahel tainas, mõõdan
õiget suurust

Kui tükk on õige suurusega panen kuumenema ahju, 160 kraadi.
Siis ettevaatlikult asetan ta vormi peale ja surun õrnalt äärtesse ja lõikan pealt ära ülejäänud taina, mille vormin küpsisteks (ja mis kadusid ahjust välja võttes imekiirelt, muretaina küpsis ju imehea). Teen koogipõhjale ka kahvliga augukesed.
Küpsetan teda ahjus umbes 14-17 minutit. Ahjust välja tulles viin ma ta esikusse jahtuma.
Samal ajal kaalun välja täidise komponendid.

Vaja on:
Täidis:
400 ml 35% koort
440 g tumedat šokolaadi (kasutasin 54,5%)

Rõõsk koor ja šokolaad-/-valmis
küpsetatud põhi, ootavad ühinemist 🙂

Täidise jaoks kaalu kaussi šokolaad ja kastrulisse rõõsk koor. Koor on vaja ajada kuumaks, peaaegu keemiseni ja siis kallata šokolaadile peale. Lugesin, et koore peale valades peaks laskma segul seista 2 minutit ilma segamata, siis tuleb ilus ja läikiv pealispind, seda ma ka tegin ja see mul ka tuli. 2 minuti möödudes segasin ma rahulikult, kuni kõik oli segunenud.
Siis tõin esikust jahtunud põhja ja kallasin segu sinna peale, asetasin ta ettevaatlikult külmikusse ja mingi 35 minutiga oli ta tahenenud.
Kuid enne sööma asumist soovitan ta toatemperatuurile võtta, siis on ta maitseomadused paremad.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*