Mustsõstraketšup

Ma arvan, et ma pole ainus kes kogub sügavkülma kokku marju, teadmata täpselt mis nendega edasi saab. Marjadest ei pea tingimata tegema moosi või mahla, saab teha ka soolastele toitudele lisandiks. Mustsõstraketšup valmib ruttu on särtsakas ja teda kulub vähe. Mu pere sõi teda verivorstiga, liha ja juustuga ja kiluvõileiva peale pandi ka isegi, ampluaa on suur ja lai. Muidugi võib asendada ja lisada endale meelepäraseid vürtse-ürte mida iganes.

See kaste valmib igasuguste E-aineteta + sisaldab must sõstar rohkesti C-vitamiini, mis talvel eriti ära kulub :).

Vaja on:
500 g sügavkülmutatud musti sõstraid
175 g suhkrut
1 kuhjaga spl Hiina 5-vürtsisegu (jahvatatult koostis: koriander, kaneel, kardemon, vürts, aniis) – kõik head asjad koos, kuid võib ka kõiki eraldi lisada. Kuid mul ülimugav teda maitseaine riiulist võtta.
0,5 tl musta pipart
paar keerdu soola
0,5 tšillikauna (cayenne) lisasin koos seemnetega

Must sõstar ja suhkur

Kõigepealt sügavkülmunud marjad otse potti, peale suhkur ja lasen tal keema tõusta. Ei lisa vett, sest mari hakkab varsti ise vedelikku välja ajama. Siis kui segu on selline moosilaadne, lisan ülejäänud maitseained: Hiina 5-vürtsisegu, must pipar, tšilli ja sool. Nüüd lasen tal madalal temperatuuril podiseda, niikaua kuni maitse ja konsistents mind rahuldavad. Läks umbes 10 min.

Kõik maitseained lisatud

Siis minu jaoks oli ketšup valmis, võib ka segu püreerida ja läbi sõela ajada, keda tükid häirivad, aga mind mitte. Tõstsin ta õhukindlasse purki ja külmkappi, ning voila, särtsakas ja maitsekas kaste omast käest kohe võtta, oma aia marjadest – idekas :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*