Õunakook tosca kattega

Mõnusalt võine biskviit, hapukad õunad ja täidlane-toitev-pähkline tosca kate. Seda kooki saab muuta igaüks enda maitse eelistuste järgi, kes tahab pähklisemat, kes ainult mandlilaaste, kes õuna üldse ei armasta saab selle ära jätta jne. Oluline on lihtsalt, et ei koonerdaks täidises millegagi, niikuinii on see kook rammusama poolsem, et kui juba siis juba 😀

Kogused sobivad 26 cm lahtikäiva ümmarguse koogivormi jaoks.

Vaja on:
Põhi:
3 muna
150 g suhkrut
240 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
125 g soolast võid
100 ml piima
(kui kasutad magedat võid, siis lisada kuivainetesse soola)

Täidis:
u 10 koduõuna (kasutasin tooremaid valgeid klaare, sest nad on aias olemas ja sulavad koogivahele ära, muutudes moosjaks – ÜLImõnus)

Vahustatud muna+suhkur, õunatükid,
jahu+küpsetuspulber, piim, sulavõi

Tosca kate: (KINDLASTI kasutada eelnevalt MITTE röstitud pähkleid, sest nad võivad üleküpseda ja muutuda kibedaks)
75 g soolast võid
100 g suhkrut
100 ml rõõska koort 35%
1 spl jahu
2 peotäit mandlilaaste
3 peotäit rosinaid
1 peotäis india pähkleid
1 peotäis metspähkleid
1 peotäis terveid mandleid

Hea koogiõun – valge klaar

Põhja jaoks tuleks kõigepealt vahustada munad suhkruga heledaks vahuks, umbes 5-6 minutit läks mul käsimiksriga. Vahepeal võiks ära sulatada või, et ta jõuaks ka pisut jahtuda. Siis teises kausis segada kuivained (jahu ja küpsetuspulber). Kaaluda välja ka piim. Nüüd tuleks koorida õunad ja välja võtta südamikud ning lõigata meelepärasteks tükkideks.
Nüüd oleks paras aeg panna kuumenema ahi 200 kraadi juurde.
Siis tuleks ette valmistada koogivorm, kas katta küpsetuspaberiga või määrida võiga, mina olen või fänn ja mida rohkem võid seda parem.

Kõik tosca katte komponendid

Siis saab koogitaigna kokku segada, lisada kuivained muna-suhkru segusse, segada ühtlaseks, lisada jahtunud sulavõi, segada ühtlaseks ja viimasena piim, segada uuesti ja ongi valmis vormi sisse minema. Panen peale ka õunatükid ja siis ahju küpsema umbes 15-20 minutiks.

Kui põhi saab ahju hakkan ette valmistama tosca katet, selleks tuleb kastrulisse panna kõik asjad mis retseptis kirjas on ja tasasel tulel kuumutada, nii et kõik oleks ühtlane ja sulanud. Mina olen tule siis kinni keeranud kui segu hakkab mullitama.

Valmis tosca kate

Siis kui põhi on oma aja ära olnud, võtan ma ta ahjust ja keeran kuumuse 225 kraadi peale. Siis laotan koogi peale tosca katte ja panen ta ahju tagasi umbes 5-7 minutiks, ma jälgin mandlilaaste, kui nad on juba helepruunikad võtan ma ta välja, sest kui miski seal tosca katte peal üleküpseb on kõik kibe ja kogu kook nahkas.

Siis lasin ma tal pisut jahtuda ja asusimegi sööma. Hea võine koogipõhi + pisut hapukas-magusad-moosjad õunad + krõbe-tekstuurikas-magus kate = puhas rõõm :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*