Ketšup

Kodus ise ketšupit teha on ülilihtne, natuke vaeva näha ja talvel mõnus oma koduaia tomatitest tehtud ketšupit kuhu iganes lisada. Valmib igasuguste lisaaineteta, mida ei ole lihtsalt mõtet sisse süüa. Ketšupiks minevad tomatid röstime me ahjus, see toob tomatis välja maitsesügavuse ja seetõttu on valmis ketšup ka väga maitsev. Mingeid uhkeid tulesid ja vilesid me ei lisanud, klassikalised ja puhtad maitsed ruulivad meie ketšupis :).

PS! Väga väikse tomatikogusega ei tasu jännata, muidu ketšupi väljatulek on pea olematu.

Vaja on:
u 7 kg tomateid (me kasutasime “moneymaker” ja “roma”)
8 keskmist sibulat
8 küüslaugu küünt (1 pea)
sorts rapsiõli
paar keerdu soola;pipart

Tomat, küüslauk, sibul
õli, sool, pipar

Kõigepealt tuleks pesta ja lõikuda tomatid, siis panna nad ahjupannile. Koorida sibulad ja küüslaugud ja lõigata pisut pisemaks, lisada ka nad ahjupannile. Siis ahi kuumenema 200 kraadi juurde ja kasutasin pöördõhu programmi, kuna kaks ahjupanni korraga sees.
Siis lisada mõlemale pannile natuke õli, soola ja pipart.

Umbes 2 h ahjus olnud ja valmis sau-
mikseriks

Ahjus olid nad meil umbes 2 tundi, vahepeal vahetasin ka ahjupanne omavahel. See küpsemisaeg oleneb kui vesised tomatid on. Vahepeal kindlasti segu segada ka. Mina ka pidevalt maitsesin, valmis on ta siis kui kõik on pehme ja pole enam sibula ega tomati toorest maiku.

Segu läbi sõela

Kui tomatid-sibulad-küüslaugud röstitud, siis kallan kõik selle segu ja vedelikku potti ja lasen saumikseriga puruks.
Järgmisena võtsin sõela ja lasin segu läbi, et jääks tükkideta ketšup, eks see ole eelistuse asi.
Nüüd tuleks panna pott koos läbi sõelutud seguga tulele ja olla ettevaatlik, kuna segu on tihke ja kipub purskama nagu vulkaan. Tasakesi ja rahulikult saab tehtud ilusti.
Segu tuleks kuumutada keemiseni, lisada maitseained ja panna ahju 100 kraadi juurde steriliseerima ka pudelid/purgid, kuhu kuum segu kohe sisse panna.

Umbes-täpselt oli meil 3 liitrit lõppkogust, mida tuleks siis maitsestada:

Valmis konsistents mis on suht tihke
ja pulbitseb nagu vulkaan

2,5 spl jämesoola 
3 spl suhkrut
1 tl purustatud pipart
1 spl 30% äädikat

Lisasin kõik maitseained ka potti, maitsesin ja kuumutasin keemiseni ja siis purki.
Maitseaine kogused võivad varieeruda, olenevalt tomatisordi magususest ja kogusest jne. Eks igaüks maitsestab enda eelistuse järgi, vürtsisõbrad võivad lisada ka tšillit ja muid igasuguseid ürte ja maitseaineid. Ma jätsin teadlikult maitsestamise klassikaliseks ja mahedaks :).

Sort “Moneymaker”
Sort “Roma”
Rohke viljalihaga, ideaalne hoidisteks aga
mitte lauatomatiks

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*