Õunamoosi võib teha ükskõik millistest õuntest – aga fakt on ka see, et iga sordiga on lõpptulem erinev. Meie tegime klassikalisest valgest klaarist, mida ei pea koorima ja mis iseenesest juba sulab potis laiali, ehk ei pea kaua keetma. On leiutatud selline tore vidin, millega saab kohe südamiku kätte ja ülejäänud õunad sektoriks lõigatud. Purgid 100 kraadi juurde ahju, kuum moos sisse ja valmis. Ja saladuskatte all võin öelda, et oleme söönud ka kaks aastat vanu õunamoose ja need on ikka mega head – jutu point, et võib teha suuremaid koguseid, sest säilivusaeg on pikk ja iga aasta ei ole õuna-aasta. 🙂
Vaja on:
1 kg valget klaari (kaal ilma südamikuta, ehk puhastatud õun)
100 ml vett
100-150 g suhkrut (olenevalt õunte magususest ja vastavalt sööjate eelistusele) me panimegi umbes 125 g kanti
Kõigepealt korjata ja pesta õunad. Maha kukkunud ja haiget saanud õunad saab kõik ilusasti ära kasutada. Siis lasta kätel käia ja eemaldada südamikud.
Siis poti sisse vesi (see aitab moosil moodustuda), peale järjest õunaviilud ja keedad niikaua kuni on segu moosjas.
Järgmisena tuleb saumiksriga segu ära püreestada, see ei ole kohustuslik samm, võib ka tükkidega moosi purki panna, aga meie perele meeldib õunamoosil sametine tekstuur.
Pott siis uuesti tulele ja sisse suhkur, lasta keema/kuumutada keemiseni (kuum moos käitub nagu vulkaan, ehk olla siis ettevaatlik et põletada ei saaks).
Purgid 100 kraadi juurde ahju, et saaks kuum moos kuuma purki, kaaned kõvasti peale keerata ja valmis ta ongi.