Croquembouche

Croquembouche on prantsusepärane magustoit, mis tähendab otsetõlkes “midagi suus krõmpsuvat”, see krõmpsuv on karamell mis siin toidus täidab ka liimi rolli. Tegelikult on need püramiidi asetatud tuuletaskud. Pisut eestitasime seda ka, tavalise keedukreemi asemel tegime hoopis kohupiima täidise. Kuna ma polnud seda magustoitu kunagi teinud, siis läks aega sellega omajagu, pool päeva, kuid õnneks oli mul abiline Triin, kellega oli tore teha uusi asju :).

Karamelliniidid


Kõigepealt tuleb teha siis keedutaigen:
Vaja on:
200 g võid
2 klaasi vett (4 dl)
1,5 klaasi jahu (3 dl)
6 muna
0,5 tl soola

Pane potti või, sool ja vesi, kuumuta tasasel kuumusel, kuni või on sulanud. Siis kruti kuumust juurde ja aja keema, siis lisa sõelutud jahu ja sega algul vispliga kõik kokku, kui vispliga on liiga raske võta puulusikas ja sega/klopi tugevalt 5 minutit, kuni tainas lööb end nõu küljest lahti. Siis jäta jahtuma, kui on võimalus kraadida siis umbes 60 kraadini, käes peab saama hoida, kui ei saa on liiga kuum veel. Kui on jahtunud taigen, siis lisada ükshaaval munad, iga muna korralikult taignasse kloppida. Siis panna ahi 200 kraadi juurde sooja. Siis taigen pritskotti ja küpsetuspaberiga kaetud ahjupanni peale paraja suurusega taigna ringid. Me küpsetasime alguses 200 kraadi juures 10 minutit, siis keerasime 180 kraadi peale ja lasime veel 14-15 minutit, (vahepeal ahjuust lahti teha EI TOHI) siis ahjuuks õrnalt paokile paariks minutiks. Siis tuleb teha igale tuuletaskule noa otsaga alla auk, et tuleks kuum aur välja ja nad ei muutuks nätskeks, ja panna restile jahtuma. Meil tuli sellest taigna kogusest kolm pannitäit.


Täidis:
Vaja on:
200 g ricottat
300 g vanillikohupiimakreemi
1 tl tuhksuhkrut
0,5 tl vanillikaunapastat

Kõik kaussi ja vahustada omavahel mikseriga kokku.

Kui tuuletaskud on jahtunud ja oled valmis oma püramiidi kokku laduma, siis täida taskud kohupiimaga ja tee valmis karamell.

Karamell:
402 g suhkrut
120 ml vett

Pane mõlemad koostisosad kastrulisse ja lase muliseda (mitte kõige kõrgemal temperatuuril), mitte mingil juhul EI TOHI karamelli segada. Kui ta on selline helepruunikas, siis võib juba tööle asuda. Kastad järjest taskuid sisse ja asetad neid alusele, nii et kõik taskud oleksid üksteise küljes kinni. Meil vahepeal hangus karamell ära, panime korraks tulele tagasi ja tegime edasi.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*