Frikadelli-klimbisupp

See on üks selline supp, mis enamasti meeldib igas vanuses inimestele. Meie peres on oluline, et supis oleks klimbid, kõik muu on juba lisand. Jällegi ei soovita osta külmutatud frikadelle, võimalusel peaks proovima ikka ise teha. Kui on huvi kuidas mina tegin, siis siit saab lugeda. Suppidega on ka selline lugu, et neid retsepte ei pea üksühele maha viksima, loeb ainult point ja mis endal kuskil kappides leidub. Minul seekord siis selline supp. (Kuna avastasin, et metssea kontidest keedetud puljong on sügavkülmast otsa saanud, siis teen potipõhjas sellise üleüldise köögivilja puljonksi).

Vaja on:
1 sibul
1 porgand
2 suuremat küüslaugu küünt
1 tšilli
0,5 porrut
pisut õli
1-2 spl võid
paar liitrit vett (oleneb kui tummist või leeme rikast suppi keegi tahab)
2 kartulit
2 muna
1 dl vett
7-8 spl jahu
enda soovi järgi frikadelle/hakklihapalle
soola;pipart
pool korgitäit äädikat

Sibul, porru, porgand, küüslauk ja tšilli hakkida. Panna pott tulele (mitte väga kõrgele kuumusele), pisut õli ja sauhti kõik hakitud koostisosad potti. Tuleks seal poti põhjas neid köögivilju küpsetada, võtab aega umbes 4 minutit, lõpuks hakkavad nad päris röstima, kuna vedelikku enam pole. Siis tuleks keema panna veekann (nii suure kogusega kui ise tahad, ma panin paar liitrit ja pisut peale). Samal ajal kui veekann keema läheb, võib sinna röstivatele köögiviljadele peale panna 1-2 spl võid. See segu jõuab potis selle võiga mõnusalt läbi tõmmata ja ongi aeg kallata peale keev vesi. Siis kruttida kuumust peale. Koorida ja hakkida kartul ja lisada potti. Kui kogu see sisu hakkab keema minema, võib valmis teha klimbitaigna, selleks kloppida lahti munad, lisada vesi ja jahu. Tuleb suhteliselt vedel taigen, aga siis jäävad ka klimbid pehmemad. Siis maitsestada soola ja pipraga. Kui on veel kevadisem see ilm, siis võib nokkida värskelt tärkavaid naate, nõgeseid või muid ürte ja need ka kõik sinna klimbitaignasse panna, ilusad rohelised. Mina lisasin pisut peterselli klimpidele. Kui kartul on pehmema poolne, siis võib lisada klimbid, lusikaga järjest kuuma puljongi sisse. Kui klimbid lisatud, siis viimasena frikadellid/hakklihapallid, lasta veel keema ja siis maitsestada, kui on vaja. Enne kui uued ürdid tärkavad, lisasin eelmise suve tilli, mida sügavkülmas veel leidub.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*