Räimed kolmes erinevas marinaadis

Kui see kõige suurem töö, räimede esialgne puhastamine on tehtud, on ees veel suurem töö – marineerimine. Tegelikult midagi keerulist polegi, ainult aeganõudev. Esimese purgi täie räimedelt võtsime ära selgroo, teistel jätsime sisse, sest me nii virgad ja usinad ka ei jõua olla, niikuinii teeme vaid omatarbeks. Leidsin toreda raamatu, kus on sees nii palju erinevaid räimetoite, et võtab silme eest kirjuks. Sealt võtsime klassikalise marinaadi, millest tuletasime kaks järgmist oma maitse järgi.

Esimene marinaad: klassikaline äädikamarinaad
Vaja on:
1 kilo eelsoolatud räime (sellest olenevalt, läheb marinaadi enda sisse vähem soola.)
600 g vett
100 g viilutatud porgandit
100 g sibularattaid
10 musta pipra tera
4 vürtsi tera
1 nelgi pung
3 loorberilehte
1 tl sinepiseemneid
5 spl 30% äädikat
1 tl soola
3 spl suhkurt

Kõigepealt siis kaaluda välja vesi ja panna potiga pliidile keema. Siis lisada juurde porgand ja sibul ja keeta poolpehmeks. Siis võib lisada pipra, vürtsi, nelgi, loorberi ja sinepiseemned. Lasta keeda niikaua kuni sibul ja porks on pehmed. Võta tulelt ja lisada sool, suhkur, viimasena äädikas. Siis pisut jahtunud marinaad panna vaheldumisi purki juba ennist rood eemaldatud räimega, siis pärast jäävad ilusad kihid. Meil oli 1700 ml purgid, mis sai täpselt ääreni täis ilusti. Siis kaas peale ja uut marinaadi tegema.
Teine marinaad: sinepi-äädikamarinaad
Vaja on:
1 kilo eelsoolatud räime
600 g vett
100 g viilutatud porgandit
100 g sibulat
5 vürtsi tera
5 loorberilehte
4-5 spl Põltsamaa kanget sinepit
5 spl 30 % äädikat
1 tl soola
3 spl suhkurt

Töö järjekord hakkab korduma. Samamoodi käituda nagu eespool kirjas. Kui võtad poti tulelt maha jahtuma, siis alles lisada sinep, sool, suhkur ja viimasena äädikas. Seekord me siis ei viitsinud selgroogi välja kiskuda ja lõikasime lihtsalt suupärasteks tükikesteks.
Kolmas marinaad: tilli-äädikamarinaad
Vaja on:
500 g eelsoolatud räime
300 g vett
10 musta pipra tera
5 vürtsi tera
3 loorberilehte
3 spl 30% äädikat
0,5 tl soola
1,5 spl suhkurt
4 spl kuhjaga sügavkülmutatud tilli

Väga asjalikud retsepid

Seekord siis vaja vesi keema ajada ja keeta vaid sibulat. Siis lisada pipar, vürts ja loorber, keeta kuni sibul pehme ja tulelt maha. Siis sool, suhkur, äädikas ja viimasena till. Väga suvine ja kerge marinaad. Nagu näha siis selle marinaadi jaoks ei teinud räimedega me enam midagi, vaid terved räimed panime purki nagu kurgid ja marinaad peale.

Eks need marinaadid peavad nüüd seisma päev või kaks, et kala jõuaks mõnusalt läbi tõmmata kõigist maitsetest, nii et me absoluutset garantiid veel ei anna kas on meelepärane maitse või ei, tuleb oodata :). Õnneks räimehooaeg alles algas, nii et katse-eksitus meetodit on õige aeg teha, küll hooaja lõpuks on nipid selged.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*