Juustušnitsel + kodused friikad

Korralik pubitoit, mida saab väga hõlpsasti ka kodus valmistada, kaloreid lugeda ei ole mõtet, sest kui ma loeks, siis ma minestaks. Aga kõike võib endale vahest lubada ja järgmine päev tuleks lihtsalt rohkem ringi vurada ja kõik on jonksus.
Mõnus reede õhtu praad, koguseliselt arvestasin ja jätkus 4-le.

Vaja on:
Friikartulid
u 12 kartulit (arvestasin 3 kartulit ühele inimesele)
õli
3 küüslauguküünt
sool;pipar
paprikapulbrit

Selles toidus tahavad kõige kauem aega küpseda kartulid, nii et alustame neist. Tegin neid ahjus, kuna see on mugavam ja kulub oluliselt vähem õli. Kartulid pesta ja koorida. Mul on õnneks olemas niiöelda “friikartulimasin”- mis ühe kiire liigutusega teeb kartulist ühepaksused friikad, kui seda pole, siis tuleb anda noale hagu.
Siis kui kõik friikad on külmas vees, tuleks nad kurnata ja ära kuivatada (paber või riidest rätikuga), see kiirendab nende krõbedaks muutumist. Siis tuleks ka panna ahi kuuma 210-220 kraadi juurde, igaüks peab ise oma ahju tundma, mis programm siia sobib, mina kasutasin pöördõhu režiimi.

Valmis ahjuks

Järgmisena tuleks kohe nad panna ahjupannile ja seal kokku segada maitseainetega, ei ole mõtet vahepeal mingit muud kaussi veel määrida. Friikatele siis peale umbes paar supilusikatäit õli, korralikult soola, pipart, 3 läbi küüslaugupressi lastud küüslauguküünt ja paprikapulbrit, siis kätega läbi segada, et kõigile kartulitele maitset jätkus. Siis ahju ja liigume edasi šnitsli juurde.
Minul küpsesid kartulid 35-40 minutit, vahepeal maitsesin ja lisasin juurde ka soola.

Vaja on:
Juustušnitslid
4 juusturatast või nelinurka
pisut jahu
1 lahtiklopitud muna
pisut vett
panko riivsaia (või tavalist riivsaia)
sool;pipar

Kõigepealt siis lõigata suurest juustukänakast 4 viilu, nad päris ühe paksused ei tulnud aga ma niikuinii praen igaüht eraldi, nii et pole hullu. Mina ostan sellise suure känaka Seljal asuvast poest, kust saab lisaks juustule ka maailma parimat kohupiima.
Järgmisena tuleks valmis teha paneerimisliin, esimesse kaussi pisut jahu, teises klopin lahti muna ja lisan pisut vett ja kolmandasse panko riivsaia ja pisut soola, pipart ka. Panko riivsai on jaapanist pärit riivsai, mille jaoks kasutatakse ainult saia valget osa, ääri sinna sisse ei panda, see tagab eriti krõbeda pealispinna. Kuigi enamus soovitusi panko riivsaia kasutamiseks on mereandide puhul, siis mina tahtsin teda ka juustušnitsli puhul proovida ja õnnestus imeliselt, ülikrõbe välispind ja sees voolav juust.. mm. Loomulikult võib kasutada ka tavalist riivsaia :).

Paneeringu liin: jahu, lahtiklopitud muna+vesi, panko riivsai

Eks tegelikult tuleks neid ka fritüüris küpsetada, aga kuna ma olen õli suhtes ihne, siis ma võtan väikse panni ja kallan sinna peale nii palju õli, et pool šnitslit katab ära ja siis ümber keerates saab terve šnitsel küpseks. Nii ma need 4 šnitslit ära küpsetangi.

Valmis praadimiseks

Järgmisena teen ma kõrvale salati, kõigest mis mul külmikus leidus: spinat, kurk ja porgand. Porgandi riivin, kurgi lõigun ja spinati segan sisse, lisan pisut õli, sool, pipar, mini-sorts äädikat, suhkrut ja jätan seisma.

Siis mis toit on ilma mõnusa külma kastmeta, seda on kindlalt vaja, ma teen teda tunde järgi, seega koguseid ei tea.
Vaja on:
hapukoort
majoneesi
terasinepit
soola
pipart
tilli
pisut suhkrut

Segan kõik kokku, maitsen, kui meeldib jätan seisma ja ongi valmis.

Siis pole muud kui kõik taldrikule ja nosima. 🙂

Ja muideks, huvitav fakt. Inglise keeles on friikad “french fries”, ning paljud seostavad seda Prantsusmaaga (France), prantsuse – french, kuigi tegelikult on see tehnika nimetus kuidas friikartuleid tehakse – frenching. Sama kirjapilt kuid täiesti erinev tähendus, nii et friikartulite sünnimaaks ei ole Prantsusmaa vaid hoopis Belgia ja belglastes tekitab see valearvamus siiamaani pahameelt. 🙂

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*