Tomatid omas mahlas – purki

Hoidiste tegemine on täies hoos ja see aasta me tegime ka tomateid tomatis, mis kindlasti talvisel ajal ära kuluvad. Blenderdasime suuremad tomatid pudiks, kurnasime ja sellesse selgesse tomatimahla lisasime kirsstomatid. Lõpptulemus tuli ülimaitsev :).

Vaja on:
1,5-1,8 kg suuri küpseid tomateid
1 kg kirsstomateid
1 spl soola
5 spl suhkrut
1 tl terapipart
1 tl sinepiseemneid

Kõigepealt siis tuleb ära pesta ja puhastada tomatid, eemaldada kiuline varrekoht ja muld. Siis lõikuda ja suruda blenderisse, et saaks paksu tomatise pudru. See valada kohe potti ja keerata pliit tööle, lasta segul keema tõusta ja natuke aeg keeda, et kaoks ära toores tomati maik. Siis kurnata läbi sõela. Sõela peale jääb kõige ehedam paks tomatipasta, mille võib ükskõik mis toidu sisse ära kasutada.

Tomatid blendrisse
Purustatud tomatite kuumutamine

Järgmisena tuleks selge tomatimahl uuesti pliidile tõsta ja ajada keema, lisada ka kõik maitseained – maitsestamine oleneb väga suurel määral tomatisordist ja tema valmidusest, meile sellistest kogustest piisas.
Nüüd on paras aeg välja otsida purgid ja kaaned, ning panna nad ahju 100 kraadi juurde steriliseeruma.

Seemnete ja nahkade välja kurnamine

Järgmisena tuleks lisada kirsstomatid maitsestatud keevale tomatimahlale ja lasta neil pisut aega seal küpseda, nii palju et koor hakkab pragunema, ülemäära ei tasu neil keeda lasta, kuna hiljem võib siis alles olla vaid aimatav kirsstomatipudru.

Valmis minema purki

Kui koor on õrnalt pragunenud, tuleb segu ajada purki, ise timmida kui palju tomateid ja kui palju mahla igasse purki satub, siis kaan kõvasti peale ja jahtuma.

Ning ongi jälle üks tore hoidis omal kasvavast väärt kraamist olemas :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*