Marjakook

Kõige ehedam marjakook mida võib süüa, on olemas kõik mida hing ihaldab, mure põhi, hapukad marjad, pehme ja suussulav keedukreem ning peal kaneeline puru mis annab täpselt mõnusa tekstuuri veel juurde. Marju võib kasutada igasuguseid ja nii külmutatud kui värskel kujul, kuid sügavkülma marja puhul tuleb põhi enne läbi küpsetada, muidu ei tule põhi mõnusalt mure. Minu lemmik marjakombo on punased ja mustad sõstrad, nad on mõlemad nii maitsekad kui ka ilusa värviga :).

Tegin kooki 28 cm diameetriga keraamilises vormis.

Vaja on:
Põhi:
100 g soolast külmkapi külma võid
70 g suhkrut
175 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
1 muna

Kui on olemas, siis köögikombainiga saab taigna tehtud väga vähese vaevaga. Selleks pane kombaini või, suhkur, jahu ja küpsetuspulber ning lase neil omavahel seguneda, tekib selline purune konsistents, siis lisa muna ja lase nii kaua töötada kuni masin taigna ühte kohta kokku viskab.

Köögikombainis või, suhkur, jahu,
küpsetuspulber
Valmis põhi, kätega surutud vormi

Järgmisena on valik kas suruda kätega taigen vormi, või rullida ja siis tõsta ta vormi, mina talitan tujude järgi.
Nüüd siis on vaja arvestada, kas kasutad värskeid või külmunud marju. Värskete puhul võid panna vormi koos taignaga külmkappi, et või sulama ei hakkaks. Külmunud marjade puhul tuleks põhi eelküpsetada 210 kraadi juures, niikaua kuni taigen võtab helepruunika tooni.

Siis on vaja valmis teha:
Keedukreem:
2 muna
200 g suhkrut
250 ml piima
1 spl jahu
0,5 tl vanillikaunapastat

Mina olen enda jaoks leidnud maailma lihtsaima ja kõige vähem nõusid määriva keedukreemi retsepti, mis pole mind kunagi alt vedanud.

Suhkruga vahustatud munad, lisatud
külm piim ja jahu
Valmis keedukreemile lisatud vanilli-
kaunapasta

Kõigepealt kaalun otse kastrulisse suhkru ja löön juurde munad, vahustan mikseriga heledaks vahuks ja lisan külma piima ning jahu, vahustan veel korra ja siis panen segu pliidile ja hakkan teda kuumutama. Kuskile rändama see aeg minna ei saa, sest paksenemine toimub äkki. Lihtsalt vaikselt lusikaga segan teda, kuni ta muutub paksuks, ajaliselt 7-8 minutit vist. Kui ta on paksenenud, võtan ta pliidilt ära ja lisan vanillikaunapasta, siis jätan ta kuskile nurga peale jahtuma.

Järgmisena teen ma valmis:
Kaneelise puru:
1 osa jahu
1 osa soolast võid
1 spl suhkrut
1 tl kaneeli

Kõik vajalik puru jaoks, vaja kokku
näppida

Täpseid koguseid ei oska ma kunagi öelda, sest puru teen ma alati tunde järgi, kui ühte on liiga vähe, siis lisan juurde ja lõpuks see puru välja tulebki.
Kaussi tuleks kõik kokku panna ja pudiks näppida.

Kui kõik on valmis, tuleks ahi 200 kraadi juurde kuumenema panna.

Siis otsida välja marjad. Mina kasutasin punaseid ja musti sõstraid, mida kulub selle koogipeale täpselt 0,5 l purgi täis. 

Kõik mis vaja, et kook saaks ahju

Nüüd pole muud kunsti kui kõik kokku tõsta. Võtta põhi, sinna laotada laiali marjad, valada peale keedukreem ning viimasena raputada peale puru.
Siis umbes 20-25 minutiks ahju küpsema.
Soojalt on ta küll ülimaitsev aga ilusa tüki saab alles siis lõigata kui ta on täiesti maha jahtunud.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*