Vastlakulid

Tegin osadele kuklitele karamellise-vahukoore ja teistele tavalise, lihtsalt seetõttu, et karamell on maailma parim asi. Kuklid tegin oma Ema pärmitaigna retsepti järgi, mida ta on 25 aastat kasutanud, selle algretseptiga teeb ta pirukaid, plaadikooke, pidusaiu ja igasuguseid magusaid saiakesi, nii et see on ehtne raudvarasse kuuluv retsept.
Lisasin kuklitesse ka pisut kodust vaarikamoosi mis annab hapukust ja särtsu juurde.
Kuklid tegin 70 grammised ja sellest pärmitaigna kogusest saab neid umbes 19-20 tükki, kui kõiki vastlakukliks ei taha teha, on kuklikesed piisavalt maitsekad, et neid kasvõi paljalt või mõne määrdega süüa :).
Vaja on:
Pärmitaigen:
25 g presspärmi
1 spl suhkurt
500 ml sooja vett (u 36-37 kraadi)
750-800 g jahu
80 g soolast sulavõid
3 tl soola
3 spl suhkrut
1 muna kuklite määrimiseks
Pärm, suhkur, vesi, jahu
Eelkergitus valmis
Kõigepealt tuleks pärm suhkruga (1 spl) vedelaks hõõruda ja siis sinna juurde lisada käesoe vesi, segada segi. Siis lisada pool jahu hulgast u 350 g. Puulusikaga segada korralikult segi, et oleks selline ühtlane ja läikiv, siis jätta sooja kohta kerkima, et taigen oleks kahekordne (peale tekivad mullid).
See aeg kui taigen eelkerkib, võib ära sulatada või, et ta jõuaks ka pisut jahtuda.
Ülejäänud jahu, sool, suhkur, või
Teist korda kerkinud, valmis kasutamiseks
Kui taigen on eelkerkinud, saab juurde lisada ülejäänud jahu koguse, soola ja suhkru ning sõtkuda taigent niikaua kuni ta enam eriti käte külge kinni ei jää, pisut jääb ikka aga vähem kui alguses. Siis tuleks lisada kolmes jaos sulavõi taignasse, peale igat lisamist tuleks ta taignasse sisse sõtkuda. Lõpuks jääb sile taigen ning käteküljest tuleb täiesti lahti. Nüüd tuleks ta uuesti kerkima jätta (u 30 min), et ta kerkiks kahekordseks. Siis võib temaga tööd alustada.
Pannil kerkinud, munaga mää-
ritud, valmis ahju minema
Valmis kuklikesed
Me tegime 70 grammised kuklikesed, sest see on meie arust paras suurus. Võtsime tüki taigent, tõmbasime liitekohad kõik kukli alla kokku ja rullisime pisut peopesa all vastu lauda neid siledaks. Siis kui pann oli neid täis, panime ahju soojenema 200 kraadi juurde (siis jõuavad nad veel pannil ka kerkida).
Kui ahi piiksus, et kuumus on saavutatud määrisime munaga kuklikesed üle ja ahju nad läksidki. Küpsemisajaks oli umbes 15-20 minutit.
Valmis kuklikesed on pealt pruunid ja alt pruunid ning seest läbi küpsenud ja õhulised. Kui nad ahjust välja tulevad, võib jätta nad jahtuma ja katta nad puhta rätikuga, siis jäävad nad mõnusalt pehmed.
Kui kuklid on valmis, siis jätkan ma karamellise-vahukoorega.
Vaja on:
105 g pruuni suhkrut
400 ml 35 % koort
Pruun suhkur ja rõõsk koor
Kõigepealt kaaluda pannile suhkur ja sulatada. Kõrval pliidiaugule panen ma kastruli ja koore, et ta jõuaks soojaks minna.
Sulanud pruun suhkur
Kui suhkur on sulanud, tuleks kiiresti tegutseda ja koor kallata sulasuhkrule, see võib pisut pritsida nii et tuleb olla ettevaatlik. Kui koort kallad tuleb kiiresti sulasuhkrut segada, nii et kõik ilusti seguneks. Kui see on tehtud tuleb natuke aega teda kuumutada veel umbes 4-5 minutit. Siis kallata kaussi ja kuskile külma asetada. Vahtu läheb ta alles siis kui ta on täiesti maha jahtunud, kuna on talv ja lumine aeg siis ma panin ta lume sisse jahtuma, see võttis aega umbes 15 minutit ja siis ma sain teda mikseriga vahustada nagu tavalist vahukoort.
Valmis segu, vaja vaid jahtuda ja siis
vahtu mikserdada
Siis jäi üle vaid see kõige rõõmsam töö – nad kõik kokku panna. Kuklilt kaas maha, seest uuristasin pisut sisu välja, panin 1 tl vaarikamoosi, lasin ilusti vahukoort, kaas peale, tuhksuhkruga üle ja voila, nosima.
Pikka liugu ja maitsvaid kukleid kõigile!!! 🙂

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*