Lehtkapsakrõpsud

Lehtkapsas ehk kale ehk käharate lehtede ja hea sitke tekstuuriga. Kasvab väga edukalt ka meie kliimas, kevadel külvad, sööd suvi läbi lehti (muidugi tuleb võistelda-võidelda kapsaussidega) ja see aasta viimase saagi korjasin ma !25 november! mis on täiesti uskumatu. Külma ta kardab ja seetõttu korjasin kõik mis võtta veel oli ja korraga ei jõudnud sellist kogust ära närida, siis otsustasin nad teha krõpsudeks. Kuna lehtkapsas on vägaväga kasulik, siis tekib organismil küllastustunne ruttu, nii et nendest krõpsudest jätkub kauemaks :). Väga hea viis talletada oma aia viljade häid toitaineid.

Vaja on:
Ahjupanni täis lehtkapsast (et ainult natukene oleks üksteise pihtas)
natuke rapsiõli
ürdisoola

Kõigepealt puhastasin ja eemaldasin sitkemad-kiulised varred, mis ei küpse ahjus krõpsuks ja jääks hiljem häirivad. Siis lõikasin kääridega parajateks-ühesugusteks tükkideks ja laotasin küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile laiali, panni ülekoormata ei ole mõtet.
Panin ka ahju 175 kraadini kuumenema.
Siis kui ahi on kuum asun ma maitsestama, muidu võib lehtkapsas oodates lönti vajuda.

25 november korjatud saak

Panen pöidla rapsiõli pudeli ette ja hästi vähe lasen läbi tilkuda, aga nii et ikka igalepoole natuke saaks. Raputan peale ka pisut ürdisoola. Siis segan kätega läbi ja panen ahju.
Ahjus oli ta mul umbes 12 minutit, üldiselt peakski aeg sinna 10-15 min vahele jääma, olenevalt ahjust.

Suupärased lehtkapsatükid, lisatud õli ja sool, valmis ahjuks

Ahjust välja võttes lasin ma neil veel natuke aega kuuma panni peal olla ja siis ma panin nad sõela peale, kuni nad täiesti maha jahtuvad. Kui kuuma krõpsu paned karpi võib ta oma krõbeduse kaotada.
Mu 2 aastane ütles lehtkapsakrõpsu kohta kange ja sõi rõõmsalt edasi toorest lehtkapsast.
Eks ta maik küpsedes muutub veelgi intensiivsemaks, aga mulle meeldib ta nii toorest peast kui ka krõpsuna :).

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*