Kilu-quiche

Tahtsin siis ka midagi toredat ja rahvuslikku süüa teha. Panin siia quiche-i sisse paljud eestlastele omased toorained, (hapukoor, rukkijahu, kilu) aga mitte ainult. Täpselt selline mõnusalt rammus ja soolane suutäis, mis sobib meestele vägijoogikõrvale kui ka mõnusaks õhtuseks eineks. Pluss on see, et teda saab varem valmis teha ja vastavalt eelistusele saab süüa nii külmalt kui kuumalt. See on neile perenaistele, kes ei taha Eesti Vabariigi aastapäeva ainult pliidi taga veeta :). Kõrvale sobib väga hästi pits magusat Vana Tallinnat.

Vaja on:

Põhi=hapukoore-muretaigen
150 g jahu (jagasin pooleks- 75 g rukki-75g nisujahu)
0,25 tl soodat
75 g toasooja võid
1 toasoe muna
1 sl suhkurt
1 tl soola
50 g hapukoort

Muretaigna koostisosad

Raamat aastast 1979 aitab teha mul igasuguseid koogi ja pirukapõhjasid, väga kuldaväärt. Kõigepealt siis ahi sooja, 200 kraadi. Siis vahusta või suhkruga kausis (mina kasutan puulusikat, läheb umbes 5-7 minutit), lisa muna, hapukoor, sool, jahud ja sooda. Sega tainaks ja vormi plaadile, mõnus pehme taigen on. Kui tahad rullida siis hoia 1 h külmas. Mina surun kätega ta lihtsalt laiali. Minu vorm on ümmargune 27 cm diameeter ja 4 cm kõrge, kui on suurem vorm, tuleb kahekordistada koguseid. Siis ahju eelküpsetusse umbes 5 minutit.

Vaja on:
Sisu:
3 muna
13 kilu
1 porru
1 spl võid
200 ml piima
100 ml koort
sool;pipar
4 tl kappareid (võib asendada pisikesteks kuubikuteks lõigatud hapukurgiga, eesmärk on panna midagi haput ja marineeritut).
200 g riivitud Eesti juustu
100 g riivitud Mozzarellat

Kõigepealt siis pann kuuma ja või peale, siis lisa porru ja prae mõõdukal kuumusel. (Jälgi nii porrut kui ka ahjus olevat põhja aga tegutse ka edasi :D). Puhasta kilud, minule meeldivad ehtsad Tallinna kilud, eemaldan vaid pea ja sisikonna ning lõikan iga kilu umbes kolmeks. Kui kasutad fileesid siis on aega veel rohkem. Klopi lahti munad, lisa piim ja koor, maitsesta soola ja pipraga, aga ära üle soola (kilu ja juust ise on soolased). Pipart võib julgelt panna. Siis kui põhi on eelküpsetatud ja ahjust väljas, lase jahtuda veidi ja siis aseta pool mõlemast juustust põhjale. Siis pane praetud porru, tükeldatud kilu ja kappareid, siis ülejäänud juust peale. Viimaseks kalla üle muna-koore-piima seguga ja küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit.

Elagu meie armas Eesti :)!

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*