Küpsetatud õunamagustoit

Tegelikult ma päris õiget nime sellele toidule panna ei oska, ta ei ole päris kook, ega tagurpidi kook, ega õunapirukas aga samas on ta juba nii palju kiita saanud, et ma pean ta ka siia üles panema. Loomulikult on praegu ka õuna-aeg, kuigi me peame nillima teistelt õunu, kuna enda õunapuude otsas on mõni üksik ainult rippumas.

Vaja on:
250 g pärmi-lehttaigent (ostan 500 g paki, kus on kaks eraldiseisvat lehte)
ahjuvormi täis õunu (mul 20 cm läbimõõduga) 4 suuremat hapukamat õuna
1,5 spl tavalist suhkrut
1,5 spl fariinisuhkrut (saab ära kasutada kapis seisvad kõvaks läinud pruunid suhkrud)
1 spl kaneeli
u 100 ml vett
kui on õunad magusad või läks liiast suhkrut, siis sidrunimahl aitab tasakaalustada

Kõigepealt siis välja võtta üks taignaleht, mis peab toatemperatuuril seisma ja soojenema. Siis koorida ja puhastada õunad, kohe puhtad õunad panna ahjuvormi, pole mõtet mitut kaussi määrida ja saad kohe teada kui palju veel vormi mahub.
Siis ahi kuuma 220 kraadi.

Suhkrud, kaneel, vesi

Siis pann kuuma, paned sinna oma suhkrud ja vee, lased keema tõusta et suhkur oleks sulanud, siis lisa ka kaneel ja sega läbi.

Siis sellesse kuuma siirupisse tõsta oma lõigutud õunad ja sega nad korra läbi, et kõik saaks siirupiga kokku. Alanda pisut temperatuuri, pane kaas peale ja tegutse edasi taignaga.

Fariinsuhkur teeb segu tumedaks, kuid annab põnevat maitset

Minul oli selleks ajaks taignaleht parajalt soojenenud, panin ta oma rullimisalusele ja rullisin nii palju, et kataks mu ahjuvormi pealt ära (kui on suurem vorm/rohkem rahvast, siis julgelt rulli mõlemad lehed lahti ja aseta koos nad peale, toimib sama hästi, lihtsalt ei ole nii ühtlaselt ilus). Kui ta on parajaks rullitud siis jäta ta sinna paika ja jälgi õunu. Nad peaksid olema pehmed aga mitte lödid, igaüks siis leiab endale paraja tekstuuri. Siis kui oled rahul, kalla õunad vormi, kata pealt taignaga ja lükka ahju.

Igaüks teab ja tunneb oma ahju, mina räägin kuidas mina tegin. Kõigepealt 220 kraadi ja ülevalt grilli-režiim, (teate küll, mida võisem tainas, seda suuremat temperatuuri tahab). Olin seal kõrval pidevalt, vaatasin kui liiga pruuniks läheb tõmbasin kraadi 200 peale ja panin ülevalt-alt režiimi peale. Mul kerkis ta ilusasti pealt ümaraks. Ahjus oli ta kokku umbes 10 min.

Seda magustoitu ilusasti serveerida ei ole eriti võimalik, võta kohe lihtsalt kauss ja summi sinna sisse just niipalju õuna või taigent, igaüks saab ise doseerida. Ilusasti sobib juurde pallike jäätist.

Teda on võimalik ka ette teha. Näiteks õunad keedad siirupiga pehmeks ja jätad vormi seisma. Kui külalised tulevad, siis vaid taigen rullida ja 10 min ahjus, ning voila, mõnusat õuna-kaneeli lõhna tuba täis ja kuum magustoit ootamas.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*