Chimichurri

Ehk peeneks hakitud meelepärased maitsetaimed ja lisatud õli, soola ning mingit hapet. Nimetus on tal sellepärast võõrapärane, et on ta pärit Argentiinast ja tähendab “segu igasugusest asjadest suvalises järjekorras” eesti keeles oleks siis vaste surra-murra. Igatahes on ta üks ideaalsemaid lisandeid lihale, eriti veiselihale. Ta on ka väga mitmekülgne, saab süüa toorelt lisandina, kasutada marinaadina või lisada kastmetele et panna neid särama.

Mina vaatasin oma maitsetaime peenrad üle ja tegin sellise variandi.

Vaja on:
Peotäis leeskputke (põhimõtteliselt nagu petersell steroididel)
Peotäis basiilikut (vajas latvade näpistust kasvuhoones, siis moodustab ilusad põõsad)
Paar vart tüümiani
Paar oregano latva
Peotäis murulauku
1 suur küüslaugu küüs
1 pisike tšillikaun (või kuivatatud tšillihelbed)
õli (originaalis kasutatakse oliivõli, aga ma asendasin ta rapsiõliga)
sorts punase veini äädikat või sidrunimahla
soola
Murulauk, oregano, basiilik,
leeskputk ja tüümian
Hakituna kõik koostisosad
Kõik koostisosad tuleb peeneks hakkida ja kokku segada. Parem on ta varem valmis teha, siis jõuavad maitsed ühtlustuda ja maitsetaimed annavad oma maitse õlile edasi.
Võidki teha päev enne valmis ja lihatükk sinna sisse marineeruma panna, hea lihtne viis kuidas oma aiasaadused särama panna ja saad puhtad ja tugevad maitsed.
Järgmine päev grillid või küpsetad niisama liha ära :).
Mina küpsetasin ühe hea veisitüki ära ja lisasin talle kastme juurde. Ja see oli üüber-hea, sest soe liha paneb selle kastme eriti aroomselt särama.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*