Šokolaadi- ja sidrunimakroonid

Jällegi Prantsusmaalt pärit väga nõudlik magustoit, milles on vähe koostisosi aga väga oluline on tehnika. Nagu piltidelt näha siis üks sort tuli enam vähem välja, teine (šokolaadi oma) pragunes pealt, sellele võib olla palju põhjuseid, aga kuna esimene kord, siis annan endale andeks. Kui ma internetist retsepti otsisin, siis mõnes kohas lasti lausa makrooni taignal 4-5 tundi seista, see tundus mulle jabur ja siis ma otsisin lollikindla retsepti, mis ei olnudki nii lollikindel ikkagist :D. Maitse loomulikult nende pragude pärast ei kannata. Nämm on ikka.

Vaja on:
120 g munavalget (u 4 muna)
35 g suhkrut
150 g mandlijahu
150 g tuhksuhkrut

Siirupi jaoks:
150 g suhkrut
50 g vett

2 tl kakaopulber
1tl kollast toiduvärvi

Kaalu välja mandlijahu ja tuhksuhkur ning sõelu kokku. Mikserda pooled munavalged (60 g, kahe muna oma), ja vahusta kuni on pehmed tipud ja siis lisa 35 g suhkrut. Siis tuleb keeta siirup, panna tulele kastrul või pott ja kaaluda suhkur ja vesi sisse, lasta keema minna, hea on kasutada termomeetrit, 110 kraadi peaks saavutama. Siis lisa siirup väikese nirega munavalgete hulka, põhimõtteliselt nagu sefiiri tegu. Vahustad niikaua kuni on läikiv (10-15 min).

Ülejäänud kaks munavalget (60g) mikserda mandlijahu-tuhksuhkru seguga, selline tainane konsistents tuleb. Meie otsustasime teha selle koguse pooleks, et saaks erinevaid maitseid proovida, nii et mandlijahu-tuhksuhkru segu pooleks ja “sefiir” ka. Ühele juurde kollast toiduvärvi, teisele kakaopulbrit.

Kollane toiduvärv/-/kakaopulber

Siis segada kokku sefiir ja jahu-suhkru segu. Kuna meid oli kaks, siis jõudsime ka vahepeal küpsetuspaberi peale harilikuga joonistada võrdse suurusega ringid (kasuta kindlasti šablooni mingisugust). Siis segud pritskotti ja pannile. Sellest kogusest saime 3 pannitäit (aga mul vana ja pisike ahi, oleks saanud ma arvan 2 suurt pannitäit). Kui ahjuplaadile nad ära pritsida, siis lüüa vastu lauda, et õhumullid välja tuleks (ilmselgelt mul mõni tuli ja mõni mitte). Küpsetada siis 160 kraadi juures 15-25 minutit.

Selle ajaga jõuab valmis teha sisud. Tegime siis ühe šokolaadi oma ja ühe sidruni oma.
Šokolaadi ganache:

Šokolaadi ganache

Vaja on:
115 g tumedat šokolaadi
120 ml rõõska koort
2 spl võid

Lõigu šokolaad ja pane kaussi, jäta ootele. Kuumuta koor, keskmisel kuumusel, lisa šokolaad ja lase 1 minut seista. Lisa või ja sega kuni on ühtlane, tõsta jahedasse pooleks tunniks.
(Jääb üle pisut, saab niisama ära süüa).Sidrunikreem:
Vaja on:
3 spl pehmet võid
100 g tuhksuhkurt
2 tl rõõska koort
2-3 spl sidrunimahla
1 tl sidrunikoort
pisut vanilliekstrakti

Sidrunikreem

Vahusta või, lisa tuhksuhkur, rõõskkoor, sidrunimahl, sidrunikoor, vanilli ja sega kuni on segunenud. (Samuti jäi pisut sisu üle).

Kõik koostisosad peavad olema jahtunud, siis võib makroonid valmis teha. Pritskotti kreem ja täpselt nii palju lased täidist, kui soovid. Lugesin, et külmkapis peavad vastu õhukindlas karbis 5 päeva aga sügavkülmas lausa 5 kuud. Pole ise katsetanud, aga ma usun et nii toimib küll.

Aga…. munakollased jäid ju järgi, on olemas igasuguseid toredaid retsepte, aga seekord otsustasin hoopis teha juuksemaski. Kütan täna sauna ja istun munakollased peas ning võtan leili. Eks siis näis kas miskit kasu ka saab. Kindlasti tuleb loputada jaheda veega, muidu on peas munapuder.

Vaja on:
4 munakollast
3 spl mett
3 spl oliivõli

Klopid muna lahti ja lisad muud koostisosad, ning segad korralikult. Kanda märgadesse juustesse. Hoida peas 20-30 minutit.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*